Izvoz mesa

Anita Janković Rečević
Izvoz mesa

Izvoznici i farmeri iz BiH plasirali su lani na ino-tržište meso vrijedno 53 miliona KM, što je za oko šest miliona maraka više u odnosu na 2022. godinu. Posmatrano na prvu, reklo bi se zavidan rezultat, ali kad se malo dublje pogleda ispod površine, stvari ni izbliza nisu povoljne.

Uprkos brojnim problemima koji su pratili poljoprivrednu proizvodnju, proizvođači su stranim kupcima uspjeli lani obezbijediti više kilograma piletine i junetine, što, nažalost, nije slučaj sa uzgajivačima svinja. Pojava afričke svinjske kuge desetkovala je farme u Srpskoj, što se odrazilo na ukupan plasman svinjskog mesa u inostranstvo. Tokom 2022. godine domaći proizvođači izvezli su 359.978 kilograma svinjetine u vrijednosti od 2,05 miliona KM, dok je lani plasirano tek 23.014 kilograma u vrijednosti oko 147.000 maraka.

Navedeni brojevi dokaz su koliku je štetu zaraza nanijela samo po segmentu izvoza, da se ne spominje broj eutanaziranih i uginulih svinja koji je premašio 40.000. A budući da u FBiH svinje gotovo i ne uzgajaju, jasno je da su štetu većinom pretrpjeli proizvođači u Republici Srpskoj koji za sada nemaju ni plan ni sredstva za ponovno podizanje farmi.  

Veoma loše je i to što je izvoz ostalih vrsta mesa praktično nikakav. Prošle godine je na ino-tržište plasirano tek 13 kilograma ovčijeg i kozijeg mesa u vrijednosti od 230 maraka, dok konjskog i magarećeg mesa nije izvezen ni kilogram. To pokazuje na kojem stepenu razvoja je domaće stočarstvo, jedva malo iznad nule.

S druge strane, na naše tržište lani je uvezeno meso vrijedno 614,13 miliona KM, što je deset puta više u odnosu na uvoz. I nije to ništa novo, godinama unazad uvoz je desetostruko veći. Domaći proizvođači još ni u bivšoj Jugoslaviji nisu mogli proizvesti dovoljno mesa za potrebe stanovništva zemlje, ali ono što danas donekle treba da brine je da su farme sve praznije i da se mladi teško odlučuju za taj vid proizvodnje.

Nažalost, niko se ne pita zašto i kako da ta činjenica bude promijenjena. Mladi bježe od poljoprivrednog posla jer taj mukotrpan rad ne mogu solidno naplatiti. Prekomjeran uvoz i spuštena rampa za plasman crvenog mesa na tržište Evropske unije otežavajuće su okolnosti.

Domaće vlasti godinama pričaju proizvođačima da je dogovor o plasmanu svinjetine i govedine Evropljanima pred samim finišem, ali to pitanje nikako da ugleda svjetlost dana.

Mogućnost izvoza crvenog mesa znatno bi pogurala domaću proizvodnju, pogotovo u sadašnjim uslovima, kada je proizvodnja svinja u Poljskoj, Njemačkoj i drugim zapadnim zemljama znatno smanjena. To bi mogla biti ozbiljna razvojna šansa za naše proizvođače, samo da vlasti između političkih i nacionalnih prepucavanja nađu vremena za bavljenje pitanjima koja stanovništvu mogu obezbijediti bolji i kvalitetniji život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana