Извоз меса

Анита Јанковић Речевић
Извоз меса

Извозници и фармери из БиХ пласирали су лани на ино-тржиште месо вриједно 53 милиона КМ, што је за око шест милиона марака више у односу на 2022. годину. Посматрано на прву, рекло би се завидан резултат, али кад се мало дубље погледа испод површине, ствари ни изблиза нису повољне.

Упркос бројним проблемима који су пратили пољопривредну производњу, произвођачи су страним купцима успјели лани обезбиједити више килограма пилетине и јунетине, што, нажалост, није случај са узгајивачима свиња. Појава афричке свињске куге десетковала је фарме у Српској, што се одразило на укупан пласман свињског меса у иностранство. Током 2022. године домаћи произвођачи извезли су 359.978 килограма свињетине у вриједности од 2,05 милиона КМ, док је лани пласирано тек 23.014 килограма у вриједности око 147.000 марака.

Наведени бројеви доказ су колику је штету зараза нанијела само по сегменту извоза, да се не спомиње број еутаназираних и угинулих свиња који је премашио 40.000. А будући да у ФБиХ свиње готово и не узгајају, јасно је да су штету већином претрпјели произвођачи у Републици Српској који за сада немају ни план ни средства за поновно подизање фарми.  

Веома лоше је и то што је извоз осталих врста меса практично никакав. Прошле године је на ино-тржиште пласирано тек 13 килограма овчијег и козијег меса у вриједности од 230 марака, док коњског и магарећег меса није извезен ни килограм. То показује на којем степену развоја је домаће сточарство, једва мало изнад нуле.

С друге стране, на наше тржиште лани је увезено месо вриједно 614,13 милиона КМ, што је десет пута више у односу на увоз. И није то ништа ново, годинама уназад увоз је десетоструко већи. Домаћи произвођачи још ни у бившој Југославији нису могли произвести довољно меса за потребе становништва земље, али оно што данас донекле треба да брине је да су фарме све празније и да се млади тешко одлучују за тај вид производње.

Нажалост, нико се не пита зашто и како да та чињеница буде промијењена. Млади бјеже од пољопривредног посла јер тај мукотрпан рад не могу солидно наплатити. Прекомјеран увоз и спуштена рампа за пласман црвеног меса на тржиште Европске уније отежавајуће су околности.

Домаће власти годинама причају произвођачима да је договор о пласману свињетине и говедине Европљанима пред самим финишем, али то питање никако да угледа свјетлост дана.

Могућност извоза црвеног меса знатно би погурала домаћу производњу, поготово у садашњим условима, када је производња свиња у Пољској, Њемачкој и другим западним земљама знатно смањена. То би могла бити озбиљна развојна шанса за наше произвођаче, само да власти између политичких и националних препуцавања нађу времена за бављење питањима која становништву могу обезбиједити бољи и квалитетнији живот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана