Iz krize u krizu

Anita Janković Rečević
Iz krize u krizu

Prema analizi domaćih ekonomista kriza iz 2023. godine uspješno će se preliti u još jedan krug oko Sunca, u koji smo tek zakoračili.

Međutim, kada se osvrnemo u prošlost, nama je tako iz godine u godinu. Decenijama plovimo nepoznatim vodama, tražeći kopno (čitaj spas) u zapadnim zemljama Evrope.

Od građanskog rata u BiH pa naovamo teško da je bila ijedna godina koju nije obilježila kriza, bilo politička ili ekonomska. Stariji se ne sjećaju kada su posljednji put živjeli u blagostanju, a mlađe generacije gotovo da i ne znaju šta to znači.

Godine iza rata protekle su u strahu od novih sukoba i u borbi za bolje sutra, koje nikada nije stiglo. Potom je uslijedila velika svjetska ekonomska kriza, a nekoliko godina kasnije stravične poplave koje su i državu i građane koštale milione maraka, zatim trgovinski rat Kine i SAD, koji se prelio na cijeli svijet. I taman kada se blagostanje stidljivo naziralo 2020. godine, sve je kao grom iz vedra neba pokosila pandemija virusa korona ostavivši dalekosežne posljedice. Mnoge porodice su usljed zaraze izgubile najmilije, domaća privreda pretrpjela je ogromnu štetu, a virus je ozbiljno ugrozio i psihičko zdravlje stanovništva.

Od pandemije nismo stigli ni da se oporavimo, a Evropu je već zadesio sukob Rusije i Ukrajine, koji je i nama donio more problema. Po nekom nepisanom pravilu iz Evrope i svijeta nam se prelivaju samo problemi i negativne pojave, nikad ništa lijepo i ružičasto. Inflacija, energetska kriza, skok cijena sve robe i usluga, nestašica repromaterijala, drastično poskupljenje nekretnina.... Moglo bi se nabrajati unedogled, jer šta god da je moglo krenuti po zlu u protekle dvije godine, krenulo je. To je usporilo domaće kompanije, uskrativši im brojne investicije i šansu za razvoj.

Da stvar bude gora, domaća i svjetska previranja proteklih godina i decenija neizostavno je pratila i politička kriza u BiH. Domaći političari iz mjeseca u mjesec se pobrinu da nađu neki novi razlog za svađu i neslaganje, a kada im mašta zabaguje, uhvate se nacionalnih interesa. I eto novog kruga prepucavanja i zabave za razjarenu masu, koju je odavno prestalo da zanima ko je koje nacije i kojem se Bogu moli. Ljudi su okrenuti potrošnji i životu na društvenim mrežama, a da bi taj lažni život na “Instagramu” i “Tik toku” bio što blještaviji, potrebno je more novca oko kojeg se danas sve vrti u mnogo većoj mjeri nego što je bilo prije deset, dvadeset, trideset godina. Velika, brza i laka zarada glavni je pokretač mladih, a kako to ovdje ne mogu ostvariti, polovina je spakovala kofere i sada svojom produktivnošću puni budžete stranih kompanija i država.

Kod nas Merkur po svemu sudeći nije retrogradan 30 dana, već 30 godina. I nastavlja hod unazad, jer se od sivila oblaka ne vide ni pedalj plavetnila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana