Gluv, zbunjen, normalan

Veljko Zeljković
Gluv, zbunjen, normalan

Putin će i narednih šest godina biti predsjednik Rusije. Ostvario je više nego ubjedljivu pobjedu, osvojivši oko 87 odsto glasova, što s obzirom na to da je na izbore izašlo oko 77 procenata registrovanih glasača, više nego impozantan rezultat

Po proglašenju pobjede, on je poručio da će Rusija nastaviti sa ostvarivanjem svojih ciljeva, ističući da ovu nuklearnu zemlju - nikad niko nije uspio slomiti, te da će tako biti i ubuduće.  Neki će reći lako mu je bilo, jer pravog protivkandidata nije ni imao. Istina, on nikada ništa nije prepuštao slučaju, ali da li je baš sve tako, kako tvrde na zapadu, te da li su to i glavni razlozi ovako ubjedljive pobjede?!  Očigledno je zapad svojim potezima i sankcijama, koje su imale za cilj bacanje ove moćne države na koljena, uspio ujediniti Ruse više nego ikad. Proradio je inat, bunt. Ma šta ko mislio o njemu, i ma kako ga doživljavao, Putin je za vrijeme svoje vladavine mnogo toga uradio za Rusiju. Stavio je pod kontrolu odmetnute oligarhe. Povratio je Krim, ali i ugled i dostojanstvo, odnosno nije dozvoljavao da se zapadne zemlje odnose prema Rusiji kao u vrijeme Borisa Jeljcina, koji je bio stalno pod gasom. Shvatio je i zamku u koju njegova zemlja upada, te je umjesto zapadnih vrijednosti, propagirao tradicionalizam, duhovnost i porodicu. Izvukao je i pouke iz ruske avanture u Avganistanu, ali i Čečeniji.

Kada je došao na vlast, niko ga od zapadnih kolega nije ozbiljno shvatao, pa čak ni nakon upozorenja izrečenih u Minhenu 2007. Putin je tada uljudno zamolio zapadne zvaničnike da se drže datih obećanja nakon rušenja Berlinskog zida - da se NATO neće širiti kao istoku. Predložio je tada Evropljanima i da zajedno sa Rusijom rade na arhitekturi globalne bezbjednosti. Ignorisali su ga, nazivajući njegov govor razočaravajućim i beskorisnim. Svi znamo šta se kasnije desilo. NATO je nastavio sa svojim širenjem. A šta je Putin uradio? Treba se prisjetiti još jednog njegovog govora kada je rekao da kada vidiš da će te neko napasti na ulici, treba prvi udariti kako bi se odbranio. Gledano sa  današnje vremenske distance, može se slobodno reći da je rušenje Berlinskog zida aktiviralo plan za napad na  Rusiju koji je trebao da dovede do njenog rasparčavanja. I izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bio je jasan signal da će na evropskim prostorima doći do velikog kuršlusa.

Danas se mnogi pitaju kako je Rusija uopšte preživjela posljednjih nekoliko godina. Ne analiziraju kako je i zbog čega Putin dobio toliku podršku, ali i šta je ponovo poručio. Nažalost, u Vašingtonu su opet gluvi, a u EU zbunjeni, ali očigledno i slijepi, jer svoju dobrobit žrtvuju zarad američkih interesa. Njemačka je danas na koljenima, umjesto Rusije. Šta je sljedeće, koja domina će pasti, te šta će od Ukrajine na kraju ostati? Nadam se da u Vašingtonu i dalje znaju da je Rusija nuklearna sila!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana