Глув, збуњен, нормалан

Вељко Зељковић
Глув, збуњен, нормалан

Путин ће и наредних шест година бити предсједник Русије. Остварио је више него убједљиву побједу, освојивши око 87 одсто гласова, што с обзиром на то да је на изборе изашло око 77 процената регистрованих гласача, више него импозантан резултат

По проглашењу побједе, он је поручио да ће Русија наставити са остваривањем својих циљева, истичући да ову нуклеарну земљу - никад нико није успио сломити, те да ће тако бити и убудуће.  Неки ће рећи лако му је било, јер правог противкандидата није ни имао. Истина, он никада ништа није препуштао случају, али да ли је баш све тако, како тврде на западу, те да ли су то и главни разлози овако убједљиве побједе?!  Очигледно је запад својим потезима и санкцијама, које су имале за циљ бацање ове моћне државе на кољена, успио ујединити Русе више него икад. Прорадио је инат, бунт. Ма шта ко мислио о њему, и ма како га доживљавао, Путин је за вријеме своје владавине много тога урадио за Русију. Ставио је под контролу одметнуте олигархе. Повратио је Крим, али и углед и достојанство, односно није дозвољавао да се западне земље односе према Русији као у вријеме Бориса Јељцина, који је био стално под гасом. Схватио је и замку у коју његова земља упада, те је умјесто западних вриједности, пропагирао традиционализам, духовност и породицу. Извукао је и поуке из руске авантуре у Авганистану, али и Чеченији.

Када је дошао на власт, нико га од западних колега није озбиљно схватао, па чак ни након упозорења изречених у Минхену 2007. Путин је тада уљудно замолио западне званичнике да се држе датих обећања након рушења Берлинског зида - да се НАТО неће ширити као истоку. Предложио је тада Европљанима и да заједно са Русијом раде на архитектури глобалне безбједности. Игнорисали су га, називајући његов говор разочаравајућим и бескорисним. Сви знамо шта се касније десило. НАТО је наставио са својим ширењем. А шта је Путин урадио? Треба се присјетити још једног његовог говора када је рекао да када видиш да ће те неко напасти на улици, треба први ударити како би се одбранио. Гледано са  данашње временске дистанце, може се слободно рећи да је рушење Берлинског зида активирало план за напад на  Русију који је требао да доведе до њеног распарчавања. И излазак Велике Британије из Европске уније био је јасан сигнал да ће на европским просторима доћи до великог куршлуса.

Данас се многи питају како је Русија уопште преживјела посљедњих неколико година. Не анализирају како је и због чега Путин добио толику подршку, али и шта је поново поручио. Нажалост, у Вашингтону су опет глуви, а у ЕУ збуњени, али очигледно и слијепи, јер своју добробит жртвују зарад америчких интереса. Њемачка је данас на кољенима, умјесто Русије. Шта је сљедеће, која домина ће пасти, те шта ће од Украјине на крају остати? Надам се да у Вашингтону и даље знају да је Русија нуклеарна сила!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана