Dosrbljavanje

Žarko Marković
Dosrbljavanje

Isuviše je mnogo dokaza koji potvrđuju da su Republika Srpska i Srbija jedinstven politički, kulturni, ekonomski pa i medijski prostor. Jučerašnje putešestvije dva predsjednika po selima u okolini Uba tek je jedan od primjera, a i drugi je takođe od vikenda jer je derbi Crvene zvezde i Partizana gledan sa ove strane Drine možda i sa većim žarom nego u Beogradu.

Ne treba biti previše mudar pa zaključiti da prosječnog stanovnika Banjaluke, Novog Grada ili Nevesinja mnogo više zanima šta se događa u Beogradu, nego u Sarajevu. Iako je od raspada države u kojoj su svi Srbi živjeli zajedno prošlo tri i po decenije to interesovanje svake godine sve više jača i nema nikakvog razloga da to nervira bilo koga u istom tom Sarajevu jer, uostalom, od puno nervoze nema neke naročite koristi.

Drugi je par opanaka što to interesovanje nervira i pojedince u Beogradu ili Novom Sadu. Toliko ih nervira da pišu otvorena pisma stanovnicima Republike Srpske i mole ih da ne glasaju na beogradskim izborima. Anu Lalić iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine to takođe mnogo nervira pa je iskoristila priliku da na nekakvoj tribini u Dubrovniku izjavi da je u Vojvodini na sceni, pazi sad, “dosrbljavanje”.

- Vojvodina jeste još uvek multietnička, ali vrši se demografski inženjering, Republika Srpska ima svoju Republiku Srpsku u Vojvodini - ispalila je ljutito Lalićeva.

- U Vojvodini se građani pokušavaju izboriti za naciju u nastajanju, za Vojvođane, jer je to jedini način da se odbranimo od galopa srpskog nacionalizma, koji poništava istorijski identitet Vojvodine i njenu antifašističku tradiciju - “poentirala” je na kraju.

Mora se priznati da je konstrukcija fenomenalna. Ni mučeni Dragan Bursać je ne bi osmislio, iako duva u istu tikvu kao i Lalićeva.

Poznato je da će u Beogradu uslijediti ponavljanje izbora jer niko nema većinu u gradskoj skupštini kao što je poznato da će i na tim izborima najveći pojedinačni favorit biti SNS, ali i da njihovi najljući protivnici okupljeni oko Dragana Đilasa ne stoje tako loše. Ipak, dovoljno loše stoje da za sve što ne mogu sami da urade optuže onih nekoliko hiljada ljudi iz Srpske koji mogu da glasaju na tim izborima.

Beogradska opozicija, i to valja reći, mnogo je kreativnija u traženju alibija za izborne poraze, nego ovdašnja pa je to jedna stavka koja se ne može svrstati u onu početnu tezu o jedinstvenom prostoru.

Ali, ako su kreativniji, to ne znači da su u pravu.

Ako Aleksandra Vučića ne možete pobijediti zbog pet-šest hiljada Srba iz Srpske koji glasaju na Voždovcu i Banovom brdu, biće da tu nešto drugo ne štima, ali ko još ima vremena time da se bavi u pauzama naprđivanja po dubrovačkim tribinama i pisanja otvorenih pisama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana