Dobro poznati lavirint

Vedrana Kulaga Simić
Dobro poznati lavirint

Turbulencija na domaćoj političkoj sceni nikad dosta. Iako se u prvi mah, pa možda i preoptimistično, činilo da će nova vlast na zajedničkom nivou u kojoj su, u bošnjačkom bloku, partije oko SDP-a BiH zamijenile SDA uspjeti da naprave veći iskorak, sve su prilike da će ići unazad.

Od dogovora o formiranju vlasti i stavljanja potpisa na principe prošlo je nešto više od dva mjeseca, ali u tom periodu jedini iskorak koji je viđen jeste onaj koji se tiče kadrovskih promjena na rukovodećim pozicijama na tom nivou vlasti.

S druge strane, zbog pojedinačkih javnih istupa pojedinaca mahom iz FBiH, u prvi plan su izvirile one stvari za koje je u startu rečeno da će ostati po strani jer ima bitnijih pitanja koja se tiču napretka i projekata, odnosno razvoja. Ipak, kako to obično i biva u BiH, sve se okrenulo i ništa ne ide u željenom pravcu, bilo svjesno, namjerno ili slučajno.

Iako, ispod površine, zategnute odnose među političkim partnerima još je dotegnula, kao što svaki put i biva, priča o potrebi i zalaganju da i BiH postane punopravna članica NATO-a, a do pucanja je dovele poruke koje su otišle putem domaće diplomatsko-konzularne mreže te one o vlasništvu nad imovinom pod ovim dijelom neba.

Bošnjaci su ponovo zakuvali tu priču nakon što je izmijenjeni republički zakon stupio na snagu, a Kristijan Šmit sa pozicije visokog predstavnika začinio suspendovan do konačne odluke Ustavnog suda BiH koji je krajem prošle godine već rekao da za većinu tamošnjih sudija taj akt Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

I tako su te priče, iz dana u dan, ponovo vratile BiH u poznati lavirint iz kojeg, ako se sve sagleda, nije ni izašla. Niti će u skorije vrijeme, po svemu sudeći. Jasno je da će biti pitanja o kojima strane u BiH nikada neće moći da se usaglase, ali je nepojmljivo da oni koji izbjegavaju pozive za razgovor prvi “lete” da spas traže na najspornijim adresama. Koje nisu ni domaće ni dejtonske.

Priču o Ustavnom sudu BiH - zamjeni stranih sudija domaćim stručnjacima, srpski predstavnici u Sarajevu, s hrvatskim kolegama, u nekoliko navrata su stavljali na dnevni red, ali bošnjački politički predstavnici nisu ni htjeli da čuju za to. A kamoli da pristanu na razgovor koji bi možda uspio da iznjedri neko rješenje, neki rok, neku novu realnost.

Toliko prizivani razgovori i usaglašeno djelovanje za sada se ne naziru, a zbog toga ponovo trpi ova zemlja u kojoj bi se moglo fino živjeti kada bi svako gledao samo svoja posla, a ne posvećivali radni vijek traganju za načinom kako pomrsiti konce onom drugom, odnosno trećem.

Sve u svemu, poznate slike se vraćaju, a prilike su odavno tu. Nova vlast nije dobro krenula. Možda im treba dati vremena da se “uhodaju”, ali zajedno, jer im pojedinački hod veoma dobro ide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana