Davno prošlo vrijeme

Danijela Bajić
Davno prošlo vrijeme

Sjeća li se neko vremena prije društvenih mreža? Pa čak i onog prije “Sonija” i “Eksboksa”, kada su se djeca dogovarala za izlaske napolje, odmah poslije ručka.

Djevojčice su ispred zgrade išle na partiju lastiša, eventualno “eberečke ebertučke”, a dječaci na školsko igralište zbog fudbala, razmjene sličica i stripova ili “igranja rata”.

Odgovor na postavljeno pitanje nekako se sam nameće - tog davnog, prošlog vremena se ne sjeća niko, a sa sjetom ga spominju jedino nostalgičari, danas odrasli i prepušteni nekim novim pravilima i društvenim normama u kojima odrastaju njihova djeca.

Nove generacije ne žele da čuju kako je to nekad bilo, nemaju vremena za “dosadne stvari” koje su bile aktuelne u tatino i mamino vrijeme.

Oni žele brzinu, sve na gotovs, da dječije igre preskaču potezom palca odozdo ka gore, prevrćući tako “rilsove” snimke na “Jutjubu” i tako proživljavajući tuđe živote i nečija tuđa djetinjstva.

Nije više stereotip kada se spomene da su samo američki klinci debeli jer se hrane u “Mekdonaldsu” i “Kej-EF-Siju”.

U isti “krindž” slobodno mogu da ulete i naša djeca koja su nikad deblja, indoktrinirana pravilima ponašanja koja su pokupila od promotora zapada, najčešće na “Tik toku” ili kroz agresivni jutjuberski vokabular kao današnju verziju (totalno pogrešnu) Branka Kockice.

Loše životne navike postaju sve pogubnije za mladi naraštaj, a roditelji su u većini slučajeva saveznici lošim praksama jer zbog brzog života i manjka vremena ne žele da vide štetna dejstva, već upadaju u stereotip pomodarstva kupujući telefone i tablete djeci, a da nisu naučila pošteno brojati do deset.

Porazan je podatak koji kaže da trećina predškolske djece ima predispozicije da i u starijem dobu budu gojazna.

Da bi se spriječio ili koliko-toliko umanjio negativni saldo, potreban je jak i sveobuhvatan zajednički odgovor kompletnog društva.

Promjena navika kod djece, zajedno sa obrazovnim ustanovama i kućama kao najčešćim mjestima boravka najmlađe populacije.

To znači potpuni povratak prirodi, organizovanje izleta, uključivanje djece na treninge, u svakom mogućem smislu veću pokretljivost i usađivanje zdravih navika.

Naravno, u recept za uspjeh ne uvrštavati brzu hranu i tehnikalije, to je bar svima jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana