Давно прошло вријеме

Данијела Бајић
Давно прошло вријеме

Сјећа ли се неко времена прије друштвених мрежа? Па чак и оног прије “Сонија” и “Ексбокса”, када су се дјеца договарала за изласке напоље, одмах послије ручка.

Дјевојчице су испред зграде ишле на партију ластиша, евентуално “еберечке ебертучке”, а дјечаци на школско игралиште због фудбала, размјене сличица и стрипова или “играња рата”.

Одговор на постављено питање некако се сам намеће - тог давног, прошлог времена се не сјећа нико, а са сјетом га спомињу једино носталгичари, данас одрасли и препуштени неким новим правилима и друштвеним нормама у којима одрастају њихова дјеца.

Нове генерације не желе да чују како је то некад било, немају времена за “досадне ствари” које су биле актуелне у татино и мамино вријеме.

Они желе брзину, све на готовс, да дјечије игре прескачу потезом палца одоздо ка горе, преврћући тако “рилсове” снимке на “Јутјубу” и тако проживљавајући туђе животе и нечија туђа дјетињства.

Није више стереотип када се спомене да су само амерички клинци дебели јер се хране у “Мекдоналдсу” и “Кеј-ЕФ-Сију”.

У исти “кринџ” слободно могу да улете и наша дјеца која су никад дебља, индоктринирана правилима понашања која су покупила од промотора запада, најчешће на “Тик току” или кроз агресивни јутјуберски вокабулар као данашњу верзију (тотално погрешну) Бранка Коцкице.

Лоше животне навике постају све погубније за млади нараштај, а родитељи су у већини случајева савезници лошим праксама јер због брзог живота и мањка времена не желе да виде штетна дејства, већ упадају у стереотип помодарства купујући телефоне и таблете дјеци, а да нису научила поштено бројати до десет.

Поразан је податак који каже да трећина предшколске дјеце има предиспозиције да и у старијем добу буду гојазна.

Да би се спријечио или колико-толико умањио негативни салдо, потребан је јак и свеобухватан заједнички одговор комплетног друштва.

Промјена навика код дјеце, заједно са образовним установама и кућама као најчешћим мјестима боравка најмлађе популације.

То значи потпуни повратак природи, организовање излета, укључивање дјеце на тренинге, у сваком могућем смислу већу покретљивост и усађивање здравих навика.

Наравно, у рецепт за успјех не уврштавати брзу храну и техникалије, то је бар свима јасно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана