Borba za studente

Anita Janković Rečević
Borba za studente

Manjak upisanih studenata hronična je bolest domaćih fakulteta već duži niz godina. Porazna demografska statistika glavni je uzrok tog recidivnog problema koji je primjetan u svim zemljama regiona. Cijeli Balkan muči niska stopa nataliteta, učestale migracije kojima se ne nazire kraj, ali i nepovoljna situacija na tržištu rada koja mlade gura što dalje od ovih prostora.

Promaja u amfiteatrima posljedica je svih tih problema, a ako se ne krene u agresivnije vrbovanje stranih studenata, takva situacija još zadugo će vladati na domaćim visokoškolskim ustanovama, s obzirom na to da su liste upisanih đaka u prve razredne osnovnih i srednjih škola sve kraće.

Problem manjka studenata najbolje je izgleda shvatila Slovenija, koja s ciljem privlačenja što većeg broja mladih ove jeseni organizuje dva sajma obrazovanja u BiH na kojima će predstaviti niz pogodnosti, počevši od besplatnog školovanja do brzog zaposlenja u Evropskoj uniji za sve one koji se odluče da studiraju u toj zemlji. Predstavnici nekoliko slovenačkih fakulteta u Banjaluku stižu 30. septembra, petnaestak dana kasnije i u Sarajevo, a svaki mladi koji se odluči da studira na nekom od tamošnjih perspektivnih studija znači praznu stolicu više u našim amfiteatrima.

Po uzoru na Sloveniju i naši univerziteti bi mogli organizovati slične sajmove obrazovanja u susjednim zemljama, gdje je, s obzirom na isto govorno područje, lakše doprijeti do mladih i ponuditi im da studiraju u Srpskoj.

Za one iz siromašnijih krajeva Hrvatske, zbog manjih troškova studiranja, naši fakulteti i sada su nerijetko bili prvi izbor, naročito studiji medicine, a kada bi se više promovisali, bar u pograničnim krajevima Srpske i Hrvatske, kada bi tamošnji srednjoškolci bili podrobnije informisani, zasigurno bi ih više došlo da studira ovdje.

Iako su organizovanjem nastave na engleskom medicinski fakulteti u Foči i Banjaluci dovukli određeni broj stranih studenata, mahom iz Indije, Pakistana, Egipta, Italije, Srpska se i dalje ne može pohvaliti velikim brojem stranaca koji ubiru znanje na našim univerzitetima.

A moglo bi biti potpuno drugačije sa samo malo više rada, entuzijazma i ideja. Prednosti studiranja u Srpskoj za strance su ogromne, počevši od činjenice da su naši fakulteti akreditovani i priznati mimo granica BiH, zatim geografske lokacije naše zemlje koja se nalazi u srcu Evrope, niskih troškova života i studiranja, visokog stepena bezbjednosti pa sve do odličnog noćnog provoda, što je za mlade i te kako značajno.

Naravno, da bismo privukli mlade iz inostranstva neophodno je da obezbijedimo savremenu opremu na fakultetima, obučimo nastavnike i uvedemo nastavu na engleskom na što većem broju studijskih programa. To se ne čini kao težak posao, a donijelo bi nam niz benefita, jer su strani studenti najbolji ambasadori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana