Borba za opstanak

Anita Janković Rečević
Borba za opstanak

Industrija sa bezbroj problema. Tako bi se najkraće mogla opisati domaća proizvodnja odjeće i obuće, budući da se preduzeća iz te grane privrede često sučavaju sa nizom negativnih pojava koje se odražavaju na potražnju, prodaju pa i same proizvodne pogone.

Globalna ekonomska kriza od izbijanja sukoba u Ukrajini ozbiljno je ugrozila poslovanje gotovo sve i jedne branše. Gotovo da niko nije imun na probleme koji su se umnožili, s tim da neki i dalje rastu i usložnjavaju se. Rastuća problematika naročito je izražena u tekstilnoj industriji, u šta smo se nažalost posljednjih mjeseci i sedmica u Republici Srpskoj svi uvjerili. Na sceni su već nekoliko mjeseci negativni trendovi koji se odnose na smanjenje broja radnika pa čak i zatvaranje pojedinih pogona. Da su problemi u branši ozbiljni postalo je jasno već početkom godine, kada je prijedorsko preduzeće “Mila-tekstil” donijelo odluku o likvidaciji. Na radikalne poteze u vidu smanjenja broja radnih mjesta nedavno se odlučila i kompanija “Mraz”, koja je nakon otkaza u Nevesinju otpustila i 30 radnica u pogonu u Foči.

Šivaće mašine ponajviše su ugasili loši ekonomski pokazatelji, jer je usljed globalne krize i stanja na tržištu došlo do smanjenja potražnje za proizvodima tekstila i obuće, budući da potrošači u teškim vremenima štede novac upravo izbjegavajući kupovinu odjeće, cipela, patika i slično.

Obimne zalihe gotovih proizvoda u skladištima prodavnica EU, ali i na domaćem tržištu, prouzrokovale su manje narudžbe, što je dovelo do smanjenja obima proizvodnje u pojedinim domaćim preduzećima.

Otežavajuća okolnost su i ugovoreni poslovi sa ino-partnerima koji su sklapani prošle godine, prije nego što je donesena odluka o visini najniže plate. Domaći poslodavci u te ugovore nisu ukalkulisali rast minimalca od 28 odsto, koliko je od januara ove godine u Srpskoj uvećana najniža zarada, što opterećuje poslovanje. Naročito jer strani partneri neće da čuju za promjene ugovora i podizanje cijena rada.

Poznato je da ovu branšu godinama unazad muče i učestala bolovanja radnika. Podaci pokazuju da oko 20 odsto radnika, od ukupno 13.500, koliko industrija obuće, kože i tekstila zapošljava, svakodnevno odsustvuje sa posla po različitim osnovama.

S druge strane i ovu branšu, kao i brojne druge, muči nedostatak kvalitetnog kadra na tržištu rada, žestoko je pritišće i konkurencija iz Azije, čija je jeftina obuća i odjeća preplavila svijet. Nerijetko imaju poteškoća i sa nabavkom sirovine, što je naročito bilo izraženo tokom pandemije virusa korona. Kada se sve to sagleda, jasno je da se ova grana industrije bori za opstanak i vrlo neizvjesnu budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana