Борба за опстанак

Анита Јанковић Речевић
Борба за опстанак

Индустрија са безброј проблема. Тако би се најкраће могла описати домаћа производња одјеће и обуће, будући да се предузећа из те гране привреде често сучавају са низом негативних појава које се одражавају на потражњу, продају па и саме производне погоне.

Глобална економска криза од избијања сукоба у Украјини озбиљно је угрозила пословање готово све и једне бранше. Готово да нико није имун на проблеме који су се умножили, с тим да неки и даље расту и усложњавају се. Растућа проблематика нарочито је изражена у текстилној индустрији, у шта смо се нажалост посљедњих мјесеци и седмица у Републици Српској сви увјерили. На сцени су већ неколико мјесеци негативни трендови који се односе на смањење броја радника па чак и затварање појединих погона. Да су проблеми у бранши озбиљни постало је јасно већ почетком године, када је приједорско предузеће “Мила-текстил” донијело одлуку о ликвидацији. На радикалне потезе у виду смањења броја радних мјеста недавно се одлучила и компанија “Мраз”, која је након отказа у Невесињу отпустила и 30 радница у погону у Фочи.

Шиваће машине понајвише су угасили лоши економски показатељи, јер је усљед глобалне кризе и стања на тржишту дошло до смањења потражње за производима текстила и обуће, будући да потрошачи у тешким временима штеде новац управо избјегавајући куповину одјеће, ципела, патика и слично.

Обимне залихе готових производа у складиштима продавница ЕУ, али и на домаћем тржишту, проузроковале су мање наруџбе, што је довело до смањења обима производње у појединим домаћим предузећима.

Отежавајућа околност су и уговорени послови са ино-партнерима који су склапани прошле године, прије него што је донесена одлука о висини најниже плате. Домаћи послодавци у те уговоре нису укалкулисали раст минималца од 28 одсто, колико је од јануара ове године у Српској увећана најнижа зарада, што оптерећује пословање. Нарочито јер страни партнери неће да чују за промјене уговора и подизање цијена рада.

Познато је да ову браншу годинама уназад муче и учестала боловања радника. Подаци показују да око 20 одсто радника, од укупно 13.500, колико индустрија обуће, коже и текстила запошљава, свакодневно одсуствује са посла по различитим основама.

С друге стране и ову браншу, као и бројне друге, мучи недостатак квалитетног кадра на тржишту рада, жестоко је притишће и конкуренција из Азије, чија је јефтина обућа и одјећа преплавила свијет. Неријетко имају потешкоћа и са набавком сировине, што је нарочито било изражено током пандемије вируса корона. Када се све то сагледа, јасно је да се ова грана индустрије бори за опстанак и врло неизвјесну будућност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана