Bolji putevi

Vedrana Kulaga Simić
Bolji putevi

Svaka normalna zemlja na svijetu teži da ima dobre puteve, prije svega zbog svojih stanovnika, a potom i svih drugih koje put nanese na njihovo tlo. I to je jedan od recepata kojeg domaći nadležni treba da se drže u planovima za budućnost ove i ovakve BiH.

Iz Republike Srpske godinama odlaze poruke da je mreža autoputeva u vrhu njenih prioriteta, uz ostale infrastrukturne projekte koji su na listi i koje planira da radi sa domaćim, regionalnim ili inostranim partnerima.

Nakon izgradnje dionice od Banjaluke do Gradiške, koja u konačnici treba da Republiku Srpsku i BiH, preko novog mosta na Savi, poveže sa evropskim koridorima, urađena je i trasa simbolično nazvana “9. januar” koja je znatno ubrzala i skratila put od Banjaluke do Doboja.

Nastavilo se sa obilaznicom oko Doboja i dalje kroz Federaciju dionicom koridora 5C prema Hrvatskoj i moru. Uveliko se priča, a očekuju se i intenzivniji radovi na dionici prema Prijedoru, nije se odustalo ni od trase koja treba da ide prema Glamoču da bi se brže dolazilo i do mora i s te strane, ali ono što je u ovom momentu i potpisano je izgradnja dionice u okviru autoputa koji će u dogledno vrijeme povezati Banjaluku i Beograd.

Prvi put i na taj način.

Srbija, osim što gradi svoje puteve prema Srpskoj, odnosno BiH sa turskim kompanijama u sklopu projekta povezivanja Beograda i Sarajeva, preuzela je na sebe i izgradnju mosta na Rači na koji će biti spojene i dionice koje gradi Srpska, a koje, nekako simbolično, idu i trasom koridora koji je s proljeća i ljeta 1992. godine bio jedini spas za srpski narod s ove strane Drine.

Zvanični Beograd je obećao i da će pomoći Srpskoj u izgradnji dionice od mosta na Rači do Bijeljine, dok je Srpska, s druge strane, potpisala i ugovor s kineskim kompanijama za izgradnju trase od Bijeljine do Brčkog.

Iz republičkog vrha su obećali i brze ceste tog tipa na istoku i jugu Srpske, kao i da će obnavljati i magistralne pravce širom njene teritorije. Tako i treba, ali obećanja ne smiju ostati samo obećanja.

Dobrih puteva, petlji, mostova nikad dosta. Nisu to, naravno, jedine stvari na kojima treba raditi i u Republici Srpskoj i BiH. Ima tu još dosta toga, ali putna infrastruktura, uz realne cijene, je jedan od preduslova za svaki posao pa i život.

To traže investitori, a žele i oni koji svaki dan idu putevima života, bez obzira na to da li se radi o autoputevima, brzim i magistralnim putevima pa čak i gradskim i prigradskim ulicama.

Srpska, kao i BiH, mora da se razvija i gradi dobre odnose sa svima, a posebno sa zemljama sa kojima dijeli ne samo najdužu granicu nego i istoriji. A kad smo kod istorije, ona bi mogla da se utka upravo u jednu od budućih dionica autoputa prema Srbiji preko teritorije Republike Srpske i ponese naziv koji će podsjećati na proboj koridora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana