Бољи путеви

Ведрана Кулага Симић
Бољи путеви

Свака нормална земља на свијету тежи да има добре путеве, прије свега због својих становника, а потом и свих других које пут нанесе на њихово тло. И то је један од рецепата којег домаћи надлежни треба да се држе у плановима за будућност ове и овакве БиХ.

Из Републике Српске годинама одлазе поруке да је мрежа аутопутева у врху њених приоритета, уз остале инфраструктурне пројекте који су на листи и које планира да ради са домаћим, регионалним или иностраним партнерима.

Након изградње дионице од Бањалуке до Градишке, која у коначници треба да Републику Српску и БиХ, преко новог моста на Сави, повеже са европским коридорима, урађена је и траса симболично названа “9. јануар” која је знатно убрзала и скратила пут од Бањалуке до Добоја.

Наставило се са обилазницом око Добоја и даље кроз Федерацију дионицом коридора 5Ц према Хрватској и мору. Увелико се прича, а очекују се и интензивнији радови на дионици према Приједору, није се одустало ни од трасе која треба да иде према Гламочу да би се брже долазило и до мора и с те стране, али оно што је у овом моменту и потписано је изградња дионице у оквиру аутопута који ће у догледно вријеме повезати Бањалуку и Београд.

Први пут и на тај начин.

Србија, осим што гради своје путеве према Српској, односно БиХ са турским компанијама у склопу пројекта повезивања Београда и Сарајева, преузела је на себе и изградњу моста на Рачи на који ће бити спојене и дионице које гради Српска, а које, некако симболично, иду и трасом коридора који је с прољећа и љета 1992. године био једини спас за српски народ с ове стране Дрине.

Званични Београд је обећао и да ће помоћи Српској у изградњи дионице од моста на Рачи до Бијељине, док је Српска, с друге стране, потписала и уговор с кинеским компанијама за изградњу трасе од Бијељине до Брчког.

Из републичког врха су обећали и брзе цесте тог типа на истоку и југу Српске, као и да ће обнављати и магистралне правце широм њене територије. Тако и треба, али обећања не смију остати само обећања.

Добрих путева, петљи, мостова никад доста. Нису то, наравно, једине ствари на којима треба радити и у Републици Српској и БиХ. Има ту још доста тога, али путна инфраструктура, уз реалне цијене, је један од предуслова за сваки посао па и живот.

То траже инвеститори, а желе и они који сваки дан иду путевима живота, без обзира на то да ли се ради о аутопутевима, брзим и магистралним путевима па чак и градским и приградским улицама.

Српска, као и БиХ, мора да се развија и гради добре односе са свима, а посебно са земљама са којима дијели не само најдужу границу него и историји. А кад смо код историје, она би могла да се утка управо у једну од будућих дионица аутопута према Србији преко територије Републике Српске и понесе назив који ће подсјећати на пробој коридора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана