Berbok, Šmit i Kalaj

Veljko Zeljković
Berbok, Šmit i Kalaj

Neophodna je njemačka moć da se uvede red na Balkan. Sve ostalo je kratkoročno, srednjoročno i dugoročno gledano osuđeno na propast. Ako bi Berlin vladao, red bi bio nadohvat ruke i mir bi mogao da se vrati na Balkan. Njemačka treba i da privuče balkanske prostore na svoju stranu (pod svoju kontrolu) ako želi da ostvari dominaciju u Evropi. Da bi to postigla, neophodno je slomiti srpski faktor.

Ovo su poruke koje se danas mogu pročitati izlistavajući njemačke novine koje danima i mjesecima na slično čudan način izvještavaju o trenutnoj situaciji na zapadnom Balkanu, neuspjeloj strategiji SAD i EU, ali i “dominaciji Srbije”, za koju su istakli da se “mora slomiti”, baš kao i sam srpski faktor, uključujući kako onaj na Kosovu i Metohiji, tako i u BiH.

Ovi pozivi, koji neodoljivo podsjećaju na one iz devedesetih, da Njemačka uzme uzde kada je u pitanju Balkan, predstavljaju artiljerijsku pripremu za nove poteze koje bi Berlin mogao preduzeti protiv Srpske, ali i Srbije, jer nikako iz vida ne treba izgubiti činjenicu da je ova država trenutno jedan od glavnih aktera u rješavanju pitanja KiM, ali i generator kriza u BiH koje sprovodi preko visokog predstavnika u pokušaju - Kristijana Šmita.

Da su njemački globalisti ozbiljni u svojim namjerama, govori i to da su oni, nakon Amerikanaca i Britanaca, i sami imenovali specijalnog izaslanika za zapadni Balkan - Manuela Saracina. Na taj način su pokazali kako doživljavaju ove prostore - kao evropsku koloniju, odnosno kao prostor kužnih i nesposobnih spodoba koje nisu u stanju da se o sebi brinu.

I sam nedavni dolazak šefice njemačke diplomatije Analene Berbok, koja se sa Baščaršije poručila kako je u BiH prije 30 godina odbranjena evropska ideja i da “srce Evrope danas kuca u Kijevu”, jednako kao što je “u devedesetim godinama u opkoljenom Sarajevu” - govori o strategiji Berlina. Zaboravila je da se pri tome izvini za rasparčavanje bivše Jugoslavije, naoružavanje “drugih strana”, ali i viševjekovno pravljenje BiH opasnim buretom baruta. Zaboravila je da pomene i šta je Zapad napravio od Ukrajine gurajući je u rat sa Rusijom. Toliko o dobrim namjerama. Radi se o jednom višedecenijskom kontinuitetu, o politici koju je možda najbolje ilustrovati kroz lik i djelo austrougarskog upravnika Benjamina Kalaja. Interesantno, kad god bi se srpski faktor probudio, podigao glavu protiveći se pritiscima da se kolonijalno potčini, Njemačka bi uzimala batinu u ruke. Nekada je to bio Kalaj, a danas Šmit, kome je Berbokova došla pružiti podršku. Nažalost, tu agendu slijepo prihvataju u jednom dijelu BiH, svjesno prihvatajući da zarad prizemnih ciljeva budu podanici, ne shvatajući da im to ništa dobro ne može donijeti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana