Banjalučki cirkusanti

Marijana Miljić Bjelovuk
Banjalučki cirkusanti

Neću doći. Neću ni ja...I tako već skoro četiri godine šefa banjalučkog parlamenta obavještavaju većina odbornika, kojima su građani najvećeg grada Srpske dali povjerenje, da neće doći na skupštinska zasjedanja.

I nikom ništa. Ne dolaze. Ne pojavljuju se, ali redovno gradsku kasu olakšavaju mjesečno za otprilike 1.000 maraka. Dakle, za iznos koji je veći i od najniže plate u Srpskoj. One plate za koju građani rade od jutra do mraka.

Banjalučki odbornici sa druge strane, što bi rekao naš narod, ne mrdnu ni malim prstom, a stave u džep hiljadarku.

Sramote, bahaćenja i bezobrazluka u parlamentu najvećeg grada Srpske imamo za izvoz. Većina njih se ponaša kako im je volja, kako im se ćefne i gledaju isključivo svoju ličnu korist.

U tom lokalnom parlamentu nema čak ni klasične skupštinske većine. Javna je tajna da skupštinska većina zavisi isključivo od tačaka dnevnog reda, odnosno od materijala koje treba progurati i usvojiti. U tim dokumentima, prednjače regulacioni planovi, za čije guranje i usvajanje, pojedini odbornici uzimaju pozamašnu svotu novca od banjalučkih moćnika.

Samo tada dolaze i sjedaju u skupštinske salu i ekspresno dižu svoje ruke. Jer je to u njihovom interesu, odnosno u korist njihovog novčanika. Dakle, rade za interes banjalučkih moćnika i onih koji su ih stavili na liste. Nikako za građane koji su za njih glasali, jer kada je u pitanju rješenje problema socijalnih davanja, koja već kasne mjesecima, nema ih, ne dolaze u skupštinske sale, niti namjeravaju. Kažu, skijaju na nekim prestižnim regionalnim i evropskim destinacijama. Nisu skijali svih prethodnih mjeseci, odnosno godina, ali se isto tako nisu udostojili pojaviti u skupštinskoj sali i riješiti pitanja koja se odnose isključivo na građane. To ukazano povjerenje vraćaju građanima tako što skoro već četiri godine skijaju po njihovim nervima. Jer samo posljednjih mjeseci građani se nadaju da će oni sjesti u klupe i naći rješenje za isplatu naknada onim najugroženijim slojevima stanovništva. Ali ne, njima ne pada na pamet da to urade. I to zbog toga što na dnevnom redu u sali nisu  materijali poput regulacionih planova u koje se ugrađuju.

Jasno je da je predebeo đon na obrazima većine banjalučkih odbornika. Čast rijetkim izuzecima koji se, nažalost, teško mogu nabrojati na prste jedne ruke. Oni su uvijek u sali, čak i onda kada se mimo svih pravila zakaže sjednica parlamenta naveče za ujutru.

Pa dragi građani, ako već ne znate ko su odbornici u Skupštini grada Banjaluka, koji se bahate već četiri godine, posjetite sajt Gradske uprave. Tamo imate spisak banjalučkih kabadahija za koja ne treba ni u kom slučaju da glasate na izborima u oktobru. Ne nasjedajte na njihove laži koje će vam plasirati idućih mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana