Bahatost i javašluk

Miloš Vasiljević
Bahatost i javašluk

Skupština grada Banjaluka, nažalost, prerasla je u rijaliti, najmanje se diskutuje o krucijalnim problemima i temama bitnim za građane najvećeg grada Srpske. Prepucavanja i klišei te bježanje od svakodnevnih problema obilježili su rad ovog saziva. Mandat odbornika se, na sreću, bliži kraju.

Većina, bilo da su članovi ili simpatizeri neke od partija, ili da nekoga manje ili više voli, saglasna je u jednom - ovo je bahatost i javašluk kakav Banjalučani nisu zaslužili. Nije ovo za prolaznu ocjenu, jer se loše prakse ponavljaju kao na traci, udaljavajući se od tema koje su na dnevnom redu. Primjera radi, samo posljednju redovnu sjednicu čekali smo gotovo tri mjeseca i ona je prekinuta nakon samo dvije tačke dnevnog reda, što je jasan signal da je većina aktuelnih odbornika zalutala u skupštinske klupe te da nije dostojna funkcije koju obavlja.

Sa druge strane, nisu odbili odbornički dodatak koji je sa svim benefitima više od hiljadu maraka mjesečno, a to im je sekundarno zanimanje, osim jednom odborniku.

Novinari koji prate zasjedanja (najčešće uprazno) ne mogu se sjetiti da je neki termin ispoštovan, kašnjenja od sat pa do tri postala su normalna pojava što dovoljno govori. Kada se kamere upale, u klupama dolazi do napetosti, teških riječi, a ipak sve se to smiri uz osmijeh političkih oponenata na hodniku i obližnjim restoranima. Postavlja se samo jedno pitanje. Da li su to ljudi koje je birao narod ili su samo glumci? Ako su ovo drugo, ni tu nisu uspješni.

Na platou Manjače koja je pravi raj za aktivan odmor, vikend izlete, ali i snimanje filmova i sličnih sadržaja u 21. vijeku se priča o tri osnovne stvari, koja su ujedno i gorući problemi, a to su put, struja i voda. Makadam, mrak i prazne slavine prelile su čašu tamošnjim stanovnicima, koji ponosno žive od svog rada, ali da bi ostali na vjekovnim ognjištima moraju imati minimalne uslove, a nemaju. Oni koji su, recimo, ostali u Aginom Selu, jednoj od najudaljenijih mjesnih zajednica od centra grada i dalje će morati da plaćaju autobuske karte bez bilo kakvih povlastica, zato što se nisu dogovorili oni koji autobusom ne putuju. Problema je pregršt, a “briga” za narod biće sve izraženija kako se bliži jesen, odnosno izbori kada će političari pričati o projektima, idejama te kako su jedni bolji od drugih, sa frazama u koje ni sami ne vjeruju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana