Бахатост и јавашлук

Милош Васиљевић
Бахатост и јавашлук

Скупштина града Бањалука, нажалост, прерасла је у ријалити, најмање се дискутује о круцијалним проблемима и темама битним за грађане највећег града Српске. Препуцавања и клишеи те бјежање од свакодневних проблема обиљежили су рад овог сазива. Мандат одборника се, на срећу, ближи крају.

Већина, било да су чланови или симпатизери неке од партија, или да некога мање или више воли, сагласна је у једном - ово је бахатост и јавашлук какав Бањалучани нису заслужили. Није ово за пролазну оцјену, јер се лоше праксе понављају као на траци, удаљавајући се од тема које су на дневном реду. Примјера ради, само посљедњу редовну сједницу чекали смо готово три мјесеца и она је прекинута након само двије тачке дневног реда, што је јасан сигнал да је већина актуелних одборника залутала у скупштинске клупе те да није достојна функције коју обавља.

Са друге стране, нису одбили одборнички додатак који је са свим бенефитима више од хиљаду марака мјесечно, а то им је секундарно занимање, осим једном одборнику.

Новинари који прате засједања (најчешће упразно) не могу се сјетити да је неки термин испоштован, кашњења од сат па до три постала су нормална појава што довољно говори. Када се камере упале, у клупама долази до напетости, тешких ријечи, а ипак све се то смири уз осмијех политичких опонената на ходнику и оближњим ресторанима. Поставља се само једно питање. Да ли су то људи које је бирао народ или су само глумци? Ако су ово друго, ни ту нису успјешни.

На платоу Мањаче која је прави рај за активан одмор, викенд излете, али и снимање филмова и сличних садржаја у 21. вијеку се прича о три основне ствари, која су уједно и горући проблеми, а то су пут, струја и вода. Макадам, мрак и празне славине прелиле су чашу тамошњим становницима, који поносно живе од свог рада, али да би остали на вјековним огњиштима морају имати минималне услове, а немају. Они који су, рецимо, остали у Агином Селу, једној од најудаљенијих мјесних заједница од центра града и даље ће морати да плаћају аутобуске карте без било каквих повластица, зато што се нису договорили они који аутобусом не путују. Проблема је прегршт, а “брига” за народ биће све израженија како се ближи јесен, односно избори када ће политичари причати о пројектима, идејама те како су једни бољи од других, са фразама у које ни сами не вјерују.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана