Aerodromi

Marijana Miljić Bjelovuk
Aerodromi

Prvi letovi sa aerodroma u Trebinju biće 2022. godine. Najavljeno je to prije tri godine. I niko ne sleti niti uzleti sa najavljenog aerodroma u Zubcima prošle godine. Niko, osim ptica. Njima bošnjački političari nisu mogli zabraniti uzlijetanje i slijetanje, ali zato jesu gradnju to­g projekta između BiH i Srbije jer je za tu investiciju u najvećem gradu Hercegovine potrebno i njihovo klimanje glavom.

Da li će se nešto promijeniti u novoj postavci vlasti, vidjećemo vrlo brzo. I nema baš nekog optimizma da će krenuti nabolje. O tome nam svjedoči i činjenica da su samo u dva, tri mjeseca od formiranja vlasti na nivou BiH na scenu ponovo isplivala nova uslovljavanja kada je riječ o realizaciji projekata za koje je saglasnost potrebna sa nivoa BiH.

Ako vi nama blokirate projekte, i mi ćemo vama. Ta rečenica baš i ne obećava da će krenuti nabolje u ovoj zemlji pa ćemo mi, po svemu sudeći, još dugo slušati o gradnji aerodroma u Trebinju i najavljivati letove za neku narednu godinu.

S druge strane, niko vlast u Republici Srpskoj ne koči da ulaže u onaj jedini aerodrom koji ima u Mahovljanima, na koji su takođe, ne tako davno, slijetale samo ptice. Tu ih niko ne uslovljava.

Nema sumnje da je taj jedini republički aerodrom doživio ekspanziju putničkog saobraćaja, ali i da može bilježiti još bolje rezultate. Može, ali ne sa onom zgradicom i pistom.

Na to su upozorili i nadležni iz Mahovljana nadomak Laktaša i to u planovima poslovanja za trogodišnji period. Jednostavno, za prijem i slanje više putnika i ali i slijetanje, odnosno uzlijetanje većeg broja aviona iz Mahovljana potrebno je rekonstruisati postojeću zgradu, ali i proširiti pistu.

Na Vladi je da odluči da li će odobriti 1,5 miliona maraka da ona zgradica u Mahovljanima postane veća, bolja, ljepša, uređenija, dok su viši nivoi vlasti upleteni u proširenje poletno-sletne staze, jer je i u tom domenu potrebno njihovo klimanje glavom. Gdje je god upleten viši nivo, postoje zatezanja, tako da, po svemu sudeći, proširenje piste, po ustaljenoj praksi, neće teći prema zacrtanim planovima.

Kao i svako preduzeće u Srpskoj, tako i ono u Mahovljanima u problemu je zbog nedostatka radne snage, zbog čega se nadaju da će sa adrese Tr­g Republike dobiti “da” o pitanju povećanja godišnjih subvencija na 2,5 miliona maraka. To je za 300.000 maraka više u odnosu na dosadašnju pomoć ovom preduzeću iz republičkog budžeta.

Dakle, ako već viši nivo sputava gradnju aerodroma u Trebinju, niko vlast na nivou Srpske ne ometa da ulaže u onaj jedini u Mahovljanima koji je doživio ekspanziju po broju putnika i letova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana