Аеродроми

Маријана Миљић Бјеловук
Аеродроми

Први летови са аеродрома у Требињу биће 2022. године. Најављено је то прије три године. И нико не слети нити узлети са најављеног аеродрома у Зубцима прошле године. Нико, осим птица. Њима бошњачки политичари нису могли забранити узлијетање и слијетање, али зато јесу градњу то­г пројекта између БиХ и Србије јер је за ту инвестицију у највећем граду Херцеговине потребно и њихово климање главом.

Да ли ће се нешто промијенити у новој поставци власти, видјећемо врло брзо. И нема баш неког оптимизма да ће кренути набоље. О томе нам свједочи и чињеница да су само у два, три мјесеца од формирања власти на нивоу БиХ на сцену поново испливала нова условљавања када је ријеч о реализацији пројеката за које је сагласност потребна са нивоа БиХ.

Ако ви нама блокирате пројекте, и ми ћемо вама. Та реченица баш и не обећава да ће кренути набоље у овој земљи па ћемо ми, по свему судећи, још дуго слушати о градњи аеродрома у Требињу и најављивати летове за неку наредну годину.

С друге стране, нико власт у Републици Српској не кочи да улаже у онај једини аеродром који има у Маховљанима, на који су такође, не тако давно, слијетале само птице. Ту их нико не условљава.

Нема сумње да је тај једини републички аеродром доживио експанзију путничког саобраћаја, али и да може биљежити још боље резултате. Може, али не са оном зградицом и пистом.

На то су упозорили и надлежни из Маховљана надомак Лакташа и то у плановима пословања за трогодишњи период. Једноставно, за пријем и слање више путника и али и слијетање, односно узлијетање већег броја авиона из Маховљана потребно је реконструисати постојећу зграду, али и проширити писту.

На Влади је да одлучи да ли ће одобрити 1,5 милиона марака да она зградица у Маховљанима постане већа, боља, љепша, уређенија, док су виши нивои власти уплетени у проширење полетно-слетне стазе, јер је и у том домену потребно њихово климање главом. Гдје је год уплетен виши ниво, постоје затезања, тако да, по свему судећи, проширење писте, по устаљеној пракси, неће тећи према зацртаним плановима.

Као и свако предузеће у Српској, тако и оно у Маховљанима у проблему је због недостатка радне снаге, због чега се надају да ће са адресе Тр­г Републике добити “да” о питању повећања годишњих субвенција на 2,5 милиона марака. То је за 300.000 марака више у односу на досадашњу помоћ овом предузећу из републичког буџета.

Дакле, ако већ виши ниво спутава градњу аеродрома у Требињу, нико власт на нивоу Српске не омета да улаже у онај једини у Маховљанима који је доживио експанзију по броју путника и летова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана