A sad adio...

Veljko Zeljković
A sad adio...

Kao što se i očekivalo, na kraju će drugi krug glasanja odlučiti ko će u narednih pet godina biti novi predsjednik Crne Gore, neprikosnoveni lider DPS-a Milo Đukanović ili politička zvijezda u usponu Jakov Milatović iz pokreta “Evropa sad”.

Iako je na izborima održanim u nedjelju aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović osvojio najviše glasova, 35,3 odsto, šest odsto više od Milatovića, to mu nikako ne daje za pravo da bude optimista, naprotiv, matematika i trendovi ukazuju da bi u pomenutom drugom krugu izbora, koji je planiran da se održi za desetak dana, Milatović mogao ubjedljivo pobijediti do sada neprikosnovenog cara Crne Gore, što bi bila istorijska prekretnica na političkoj sceni ove zemlje, jer bi to bio prvi put da DPS bude van vlasti od proglašenja nezavisnosti. 

Procjene ukazuju da Milatović može računati na čak 60 odsto podrške, na lavovski dio glasova simpatizera kandidata koji su ispali u prvom krugu. Podršku su mu obećali iz DF-a čiji je predsjednički kandidat na ovim izborima Andrija Mandić osvojio 19,3 odsto, ali i Demokrate i građanski pokret URA.

Đukanović se nadao duelu sa jednim od lidera DF-a, Andrijom Mandićem, vjerujući da bi u tom slučaju imao daleko veće šanse. Smatrao je da dobar dio glasača bliskih pokretu “Evropa sad”  i Bečićevim Demokratama ne bi glasao za Mandića. Prevario se u računici, jer je Milatović ubjedljivo izborio drugo mjesto, sa čak deset odsto više glasova od Mandića.

Ono što je simbolično u ovoj priči jeste da će Đukanovića najvjerovatnije pobijediti 23 godine mlađi Milatović, čija stranka na političkom nebu Crne Gore postoji nešto manje od godinu dana.

Ono što treba da ga zabrine, pored odlaska u političku penziju, jeste i gubitak imuniteta i otvaranje mnogobrojnih istraga o korupciji i zloupotrebi moći.

Takođe, postavlja se i pitanje šta će na kraju biti sa DPS-om, nakon sve izvjesnijeg Đukanovićevog izbornog poraza, jer i unutar ove stranke postoji jedan broj onih koji smatraju da je neophodno napraviti korjenite promjene.

Da li bi to moglo voditi ka cijepanju stranke, teško je reći, ali ne bi bilo nimalo iznenađujuće, jer su i ovi izbori pokazali da Đukanović nikada nije imao manju podršku birača, čak 20 odsto manju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana