А сад адио...

Вељко Зељковић
А сад адио...

Као што се и очекивало, на крају ће други круг гласања одлучити ко ће у наредних пет година бити нови предсједник Црне Горе, неприкосновени лидер ДПС-а Мило Ђукановић или политичка звијезда у успону Јаков Милатовић из покрета “Европа сад”.

Иако је на изборима одржаним у недјељу актуелни предсједник Црне Горе Мило Ђукановић освојио највише гласова, 35,3 одсто, шест одсто више од Милатовића, то му никако не даје за право да буде оптимиста, напротив, математика и трендови указују да би у поменутом другом кругу избора, који је планиран да се одржи за десетак дана, Милатовић могао убједљиво побиједити до сада неприкосновеног цара Црне Горе, што би била историјска прекретница на политичкој сцени ове земље, јер би то био први пут да ДПС буде ван власти од проглашења независности. 

Процјене указују да Милатовић може рачунати на чак 60 одсто подршке, на лавовски дио гласова симпатизера кандидата који су испали у првом кругу. Подршку су му обећали из ДФ-а чији је предсједнички кандидат на овим изборима Андрија Мандић освојио 19,3 одсто, али и Демократе и грађански покрет УРА.

Ђукановић се надао дуелу са једним од лидера ДФ-а, Андријом Мандићем, вјерујући да би у том случају имао далеко веће шансе. Сматрао је да добар дио гласача блиских покрету “Европа сад”  и Бечићевим Демократама не би гласао за Мандића. Преварио се у рачуници, јер је Милатовић убједљиво изборио друго мјесто, са чак десет одсто више гласова од Мандића.

Оно што је симболично у овој причи јесте да ће Ђукановића највјероватније побиједити 23 године млађи Милатовић, чија странка на политичком небу Црне Горе постоји нешто мање од годину дана.

Оно што треба да га забрине, поред одласка у политичку пензију, јесте и губитак имунитета и отварање многобројних истрага о корупцији и злоупотреби моћи.

Такође, поставља се и питање шта ће на крају бити са ДПС-ом, након све извјеснијег Ђукановићевог изборног пораза, јер и унутар ове странке постоји један број оних који сматрају да је неопходно направити корјените промјене.

Да ли би то могло водити ка цијепању странке, тешко је рећи, али не би било нимало изненађујуће, јер су и ови избори показали да Ђукановић никада није имао мању подршку бирача, чак 20 одсто мању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана