Udar na sistem

Danijela Bajić
Udar na sistem

Kako je krenulo pacijenti u Republici Srpskoj nikako da se riješe redova u čekaonicama, a taman je počelo da liči na situaciju u kojoj je zdravstveni sistem stao na noge i svima se činilo da sve ide po planu i da stvari funkcionišu baš kako bi trebalo.

Plan je bio da od nove godine u prošlost konačno odu stare zdravstvene knjižice i da se bez elektronskih ne može ni zakoračiti u dvorište bilo koje zdravstvene ustanove.

Integrisani zdravstveni informacioni sistem, u struci poznat kao IZIS, godinama je funkcionisao bez većih problema, sve do napada hakera koji je uzdrmao čitav sistem i mnoge stvari vratio na fabrička podešavanja.

Uz instrukciju Fonda zdravstvenog osiguranja ambulante, domovi zdravlja i bolnice primorani su da sistem vrate na staro pa su hakeri svojim potezom zapravo restartovali sistem i vratili papirne uputnice i recepte.

Korak unazad će, kažu stručnjaci, stvoriti haos i dodatne poteškoće za zdravstvene radnike.

Dobra vijest i sreća u nesreći jeste to da su u Fondu zdravstvenog osiguranja brzo reagovali.

Lični i medicinski podaci građana su sačuvani, a svima je naređeno da pacijenti ne smiju da trpe i da nema stajanja sa pružanjem usluga bez obzira na novonastalu situaciju, a ona je zaista nesvakidašnja.

Do sada smo imali hakerske napade na sve i svašta, ali napad na zdravstveni informacioni sistem je zaista potrebno najozbiljnije shvatiti i tretirati ga kao napad na sve nas.

Prvenstveno zbog rizičnih slučajeva koji, bez obzira na smetnje bilo koje vrste, ne bi smjeli da čekaju u redu.

Iako je još rano o tome govoriti, ali sigurno je potrebno do detalja istražiti način napada, kako bi se u budućnosti bolje zaštitio zdravstveni sistem i spriječili isti ili slični scenariji.

Za sada raduje činjenica da je pokrenuta istraga i da je alarmiran čak i Evropol, ali nas najmanje veseli trenutni manjak informacija o tome ko se usudio da uradi ovo što je uradio.

Ako se ikada utvrde odgovorni, a nadamo se da hoće, javni stub srama je najmanje što zaslužuju, uz najoštrije krivično sankcionisanje.

Onaj ko stavlja klipove u zdravstveni sistem sa namjerom da ga sruši i uništi udara direktno i na zdravlje ljudi, a samim tim i na njihove živote.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana