Svi su dobrodošli

Danijela Bajić
Svi su dobrodošli

“Ništa posebno, ali mnogo više od toga”. Oprobani recept iz najboljeg turističkog spota za 2020. godinu očigledno pije vode.

Tri godine kasnije Republika Srpska postiže rekorde u ovom sektoru, a broj turista se povećava iz godine u godinu, sa tendencijom da magičan broj od milion noćenja postane neka nova normalnost.

Mnogo znači i to što je “Fajnenšl tajms” Republiku Srpsku nedavno izabrao kao jednu od deset malih regija budućnosti.

Doduše, ne za turizam već za strategiju privlačenja stranih ulaganja, ali tamo gdje stranci žele da ulažu novac sigurno planiraju i da provedu odmor. Statistika kaže da dolaze sa svih strana. Šta je to što ih privlači osim mira, prirode i svojevrsne balkanske ezgotike vjerovatno ne znaju ni sami.

Vjerovatno i cijene koje su kudikamo povoljnije u odnosu na region i zemlje koje nude more, decenijama prepoznatljiva turistička obilježja i šta sve još ne. Naša tranzicija i početni turistički zamah je, čini se, naša najveća prednost.

Još ne naplaćujemo ulaz u sve što oni koji dođu žele da posjete, prijateljski smo nastrojeni, ne gledamo turizam kao čisti biznis već čista srca i sa mnogo ljubavi strancima predstavljamo ono što imamo.

Na takav način sve može da poprimi “vau” efekat, od rakije, cicvare i čvaraka, do raftinga u kanjonu Tare ili skijanja na vodi na jezeru Manjača.

Republički zavod za statistiku kaže da su strancima atraktivne banje, planine, jezera i rijeke, ali i agroturizam.

Povratak prirodi i selu najviše odgovara Crnogorcima, Amerikancima i Rusima, a turista je, kažu, bilo i iz Malezije.

Više nije potrebno imati najviši vodopad na svijetu ili grad sa 3.000 godina dugom tradicijom da biste od toga napravili turističku atrakciju.

Ljudi sve više prave vrhunske atrakcije od nekih potpuno banalnih, krajnje običnih stvari, koje su dobro spakovane i imaju dobru marketinšku priču.

Stvari koje su pun pogodak jesu te neke univerzalne teme, koliko god apsurdno zvučale na prvi pogled, kao u slučaju zagrebačkog muzeja u kome su izložili predmete u vezi sa ljubavnim raskidima, zatim oproštajna pisma, polomljene stvari i drugi, a koji je godinama bio jedan od najposjećenijih turističkih lokacija.

Potpuno logično zvuči da će mnogi turisti, umorni od izvikanih tema i lokacija, doći baš ovdje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana