Šansa za trudnice

Miloš Vasiljević
Šansa za trudnice

Potomstvo i porodica prva su asocijacija za put do sreće, a bez toga život je nezamisliv, prazan i neispunjen. On najčešće nije ni popločan ružama, pun je nepredvidljivih situacija i nedaća, ali sigurno je da plač djeteta briše sve ružne stvari.

Određene kategorije, kao što su trudnice u Srpskoj moraju zadovoljno trljati ruke jer mnoge mjere idu njima naruku kako bi se u našim porodilištima rodilo što više dječaka i djevojčica. Djeca su nemjerljivo bogatstvo, a buduće majke u Srpskoj dobile su nove povlastice. Pronatalitetna politika mora biti na prvom mjestu bilo da je u pitanju državni ili lokalni nivo.

I dok se neki odluče da do potomstva dođu mnogo ranije, sve veći je broj onih koji se za taj poduhvat odluče u četvrtoj deceniji života. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske usvojio je program neinvazivnog pronatalnog testiranja za trudnice starije od 35 godina. Osim njih, pravo na besplatan test imaće i trudnice koje do trenutka poroda imaju preporuku genetskog savjetovališta, kao i one koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da urade amniocentezu.

Ova mjera prvi put je uvršćena u paket prava obaveznog osiguranja, što će u vremenu poskupljenja biti velika olakšica za buduće majke. Natalitet je termin koji se u posljednje vrijeme sve više pominje s razlogom, jer ne smijemo postati zemlja staraca, a na tome se mora raditi sistemski. Ovakvi i slični potezi sigurno će dovesti do većeg broja novorođenčadi, a uz to smanjiće i troškove koje trudnoća sa sobom nosi.

Prava koja sada imaju trudnice kod nas definitivno nisu ništa lošija nego u mnogo razvijenijim zemljama. Buduće majke, kada bi ranije čule radosnu vijest da imaju urednu trudnoću i da je dijete zdravo, morale su izdvojiti oko 1.600 maraka, a sada će to biti besplatno, što nikako nije zanemarivo. Za taj novac mogu kupiti stvari koje su neophodne za bebe. Posebno je ovo važno za sve one koje muku muče sa sterilitetom, a to znaju najbolje oni koji su se susreli s tim problemom.

Konkretne su to mjere, odnosno trudnicama se u potpunosti finansira zdravstvena zaštita, oslobođene su plaćanja participacije, a i svi pregledi u svrhu planiranja porodice su potpuno besplatni.

Dobre mjere treba pohvaliti, a vidljiv pomak je i to da će se plata za vrijeme trudničkog bolovanja refundirati 100 odsto.

Data je i jasna poruka, djeca neka se rađaju, a majke sa četvoro i više djece, koje ne rade, već su osjetile i na bankovnim računima da se vrijedi boriti i na taj način jer ostvaruju naknadu od 750 maraka. Djeca su bogatstvo u koje treba ulagati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana