Шанса за труднице

Милош Васиљевић
Шанса за труднице

Потомство и породица прва су асоцијација за пут до среће, а без тога живот је незамислив, празан и неиспуњен. Он најчешће није ни поплочан ружама, пун је непредвидљивих ситуација и недаћа, али сигурно је да плач дјетета брише све ружне ствари.

Одређене категорије, као што су труднице у Српској морају задовољно трљати руке јер многе мјере иду њима наруку како би се у нашим породилиштима родило што више дјечака и дјевојчица. Дјеца су немјерљиво богатство, а будуће мајке у Српској добиле су нове повластице. Пронаталитетна политика мора бити на првом мјесту било да је у питању државни или локални ниво.

И док се неки одлуче да до потомства дођу много раније, све већи је број оних који се за тај подухват одлуче у четвртој деценији живота. Фонд здравственог осигурања Републике Српске усвојио је програм неинвазивног пронаталног тестирања за труднице старије од 35 година. Осим њих, право на бесплатан тест имаће и труднице које до тренутка порода имају препоруку генетског савјетовалишта, као и оне које из здравствених разлога не могу да ураде амниоцентезу.

Ова мјера први пут је увршћена у пакет права обавезног осигурања, што ће у времену поскупљења бити велика олакшица за будуће мајке. Наталитет је термин који се у посљедње вријеме све више помиње с разлогом, јер не смијемо постати земља стараца, а на томе се мора радити системски. Овакви и слични потези сигурно ће довести до већег броја новорођенчади, а уз то смањиће и трошкове које трудноћа са собом носи.

Права која сада имају труднице код нас дефинитивно нису ништа лошија него у много развијенијим земљама. Будуће мајке, када би раније чуле радосну вијест да имају уредну трудноћу и да је дијете здраво, морале су издвојити око 1.600 марака, а сада ће то бити бесплатно, што никако није занемариво. За тај новац могу купити ствари које су неопходне за бебе. Посебно је ово важно за све оне које муку муче са стерилитетом, а то знају најбоље они који су се сусрели с тим проблемом.

Конкретне су то мјере, односно трудницама се у потпуности финансира здравствена заштита, ослобођене су плаћања партиципације, а и сви прегледи у сврху планирања породице су потпуно бесплатни.

Добре мјере треба похвалити, а видљив помак је и то да ће се плата за вријеме трудничког боловања рефундирати 100 одсто.

Дата је и јасна порука, дјеца нека се рађају, а мајке са четворо и више дјеце, које не раде, већ су осјетиле и на банковним рачунима да се вриједи борити и на тај начин јер остварују накнаду од 750 марака. Дјеца су богатство у које треба улагати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана