Pomoć u doba korone

Marijana Miljić Bjelovuk

Poslodavci i stanovnici u Srpskoj su nakon pet dana iščekivanja dobili obećano od banaka. Tih pet dana za njih je bilo kao pet godina. Dan za danom prolazio je u neizvjesnosti, ali su na kraju ipak bankari obećano stavili na papir i uveli moratorijum na otplatu kredita, najmanje do ukidanja vanredne situacije u Srpskoj.

Nisu se zaustavili tu pa su svojim klijentima, od kojih žive, ponudili i grejs period za otplatu glavnice kreditnih obaveza na period od najduže šest mjeseci, ali i nove kredite za prevazilaženje poteškoća u poslovanju.

Međutim, pojedinci iz bankarskog sektora su u međuvremenu, u dugih pet dana, nastojali da, prije nego što sve obećano stave na dokument i urede to odlukama, naplate što više novca od privrednika i stanovnika. Naravno, time nisu prekršili niti jednu odluku. Imaju  potpuno pravo na to. Ali, s druge strane, samo su u još goru poziciju gurnuli pojedine privrednike i stanovnike, koji grcaju u problemima zbog pojave i širenja virusa korona. 

Još je ostalo samo da banke potrebnu dokumentaciju i način podnošenja zahtjeva na uvođenje moratorijuma odrede u skladu sa svojim internim pravilima. Nadamo se i da, u međuvremenu, neki od njih neće koristiti i taj period kako bi ugrabili što više novca, jer i sami već godinama govore da su likvidni i da novca imaju. Sada i treba da pokažu da je to tačno i da pomognu građanima i privrednicima koji trenutno ne vide svjetlo na kraju tunela. Jer upravo zahvaljujući svojim klijentima bankari svake godine u finansijskim izvještajima prikazuju milionsku dobit.

S druge strane, postoje i oni bankari koji su odmah čuli vapaje privrednika i građana, te nisu koristili prelazni period do donošenja odluka na osnovu kojih će uvesti moratorijum na otplatu kredita koje su podigli privrednici i građani po jako visokim kamatnim stopama.

Privrednicima i stanovnicima treba da pomognu svi, od poslovnih partnera koji su u dobroj poziciji, preko banaka, nadležnih, ali i međunarodnih institucija. To treba da rade odmah. Bez ikakvih odgađanja. Vremena za odugovlačenja nema, jer iz sata u sat situacija u većini preduzeća je sve gora. Samo na taj način, reagovanjem odmah, moguće je doprinijeti da šteta bude umanjena onoliko koliko je moguće. 

I na kraju, kada prođe sve, ne treba da traže uslugu za uzvrat. Svi oni drže ključeve sefova i treba da pomognu. Jer zahvaljujući upravo privrednicima i stanovnicima koji otplaćuju kredite po velikim kamatnim stopama, sefovi su puni. Ista situacija je i sa lokalnim i republičkim budžetima, koje upravo pune građani i privrednici. A vlasti na svim nivoima do sada su govorile da se iznosi u tim kasama samo uvećavaju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana