Obrni, okreni

Veljko Zeljković

U Parlamentu BiH ne može se naći ni slika zastave Republike Srpske, a kamoli komadić ove trobojke. Nema je, iako u radu ove institucije participiraju predstavnici oba entiteta. Ravnopravno. Tako bi bar trebalo da bude. Borislav Bojić je odlučio da otvori ovu priču.

Ovaj poslanik Demokratskog narodnog saveza u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zatražio je da se u sali Predstavničkog doma i Doma naroda postavi zastava RS. Ali i FBiH i Brčko distrikta. Da pored državne ravnopravno stoje i ove tri.

Zašto bi nekome to smetalo?

Bojić je ovaj prijedlog iznio prilikom rasprave o  Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zastavi BiH. Saša Magazinović, predlagač ovih izmjena, smatra kako je vrlo bitno da se zakonom definiše način isticanja državnih simbola.

Navodno je i struka dala svoje mišljenje. Magazinović je zatražio da se zastava ubuduće ističe i koristi u svom “normalnom” položaju, što znači da su bijele zvjezdice bliže jarbolu, a on uvijek sa lijeve strane.

Ukoliko bi se ona, pak, isticala vertikalno, da se onda ona - “iz normalnog horizontalnog položaja u vertikalni položaj dovodi rotacijom slijeva nadesno, u pravcu kretanja kazaljke na satu”. 

Možda je trebalo i odrediti tačne dimenzije zastave, ali i veličinu barjaka, te od kog materijala može biti sačinjen. Da ne bi kasnije bilo nekih nedoumica.

Kada bi neko “sa strane” čitao ovaj prijedlog, vjerovatno bi se zapitao o kakvoj se to državi radi. Možda nemamo plate od 2.000 maraka (oni koji predlažu ovakve zakone imaju i duplo veće), ali zato ćemo imati zakon u kojem će biti tačno definisano u kom pravcu kazaljke na satu će se moći okretati zastava BiH.

Ukoliko neko pogriješi, biće sankcionisan. Da ne bi bilo nesporazuma, možda bi u RS trebalo da razmisle da donesu sličan zakon, jer bi neko mogao pogrešno istaknuti zastavu, okrenuti je naopačke, pa tako izazvati međunarodni incident. Šta ako neko pomisli da se radi o ruskoj zastavi?

Podsjećanja radi, ovaj zakon je već mijenjan u dva navrata. Posljednji put 2014. godine, kada su dodate kaznene odredbe za pogrešno korišćenje državnih simbola. Obrni, okreni... je l' ono bi na desnu ili lijevu stranu...

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana