Nerad za pamćenje

Željka Domazet

Da je BiH debelo upala u ćorsokak najrječitije govore podaci o rezultatima rada aktuelnog Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

Od uspostavljanja ovih institucija pa sve do danas svi koji iole prate njihov rad složiće se s tim da njihov rad baš i nije na zavidnom nivou, a kada se uzmu u obzir neumitne brojke, taj rad u prošloj godini bio je porazan.

Jer, od ionako skromnih zakonskih rješenja koje je utvrdio Savjet ministara, u Parlamentu nije usvojena ni trećina.

Imajući u svemu ovome u vidu činjenicu da već odavno nema parlamentarne većine i da se stranke vlasti, u prvom redu SDA i SDS, svakim danom osipaju, onda je sasvim sigurno da do novih izbora i formiranja nove većine neće u ovoj zemlji biti značajnijih iskoraka ni u kom pogledu kada je riječ o vlasti na nivou BiH.

Da je vlast na nivou BiH loše radila i djelovala kao raštimani klavir, složiće se i vlast i opozicija. Ono što je u svemu ovome porazno je činjenica da za ovu situaciju niko nema ni recept, a kamoli lijek kako bi se stvari posložile i da se konačno otpočne sa izvršavanjem obaveza koje je vlast na sebe preuzela.

Da su koalicione partnere koji su na vlasti zanimale mnoge druge stvari koje nisu prioritet ove zemlje i da se vlast ponaša kao sama sebi dovoljna, govori i podatak da su zakonski prijedlozi padali i iz razloga što nije poštovana ustavna nadležnost ove zemlje pa su predlagane i one stvari kojima se bave entitetski parlamenti i vlade.

Primjera za to u ovom mandatu je na pretek.

Da je vlast na nivou BiH u totalnom raskoraku sa realnošću i da su se više bavili sobom, a manje poslom za koji su izabrani i imenovani, pokazuje i podatak da su se poslanici na rijetkim sjednicama uglavnom bavili politikantstvom i populizmom, a gotovo nikako prioritetima koji su im u opisu posla. O klasičnom neradu i javašluku najbolje svjedoče i brojne komisije čije su sjednice otkazivane zbog nedostatka kvoruma.

Ako se bilo šta može za ovaj saziv Parlamenta i Savjeta ministara BiH zabilježiti kao uspjeh, to je činjenica da su uredno naplaćivali svoje enormne plate, dnevnice na brojnim putovanjima od kojih ova zemlja nije imala nikakve koristi i brojne beneficije. Ukratko, BiH je odavno najbolji primjer zemlje u kojoj se nerad isplati.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana