Manjak inspektora

Danijela Bajić

Oblasti poput socijalne zaštite, rudarstva i željezničkog saobraćaja gotovo nema ko da kontroliše, jer u Srpskoj postoje jedan ili dva inspektora koji provjeravaju primjenu propisa u ovim zonama na njenoj kompletnoj teritoriji, dok je posla sve više.

Ako se uzme u obzir da se zakoni krše i u onima koje su konstantno pod nadzorom više ljudi, onda je u oblasti socijalne zaštite, rudarstva i željezničkog saobraćaja totalni haos. Da je situacija alarmantna, potvrđuje i činjenica pripajanja pojedinih oblasti inspekcijskog nadzora, koje pokriva jedan inspektor, sve kako bi koliko-toliko nadomjestili manjak kadra.

Posebno teška situacija je kod nadzora radnih odnosa i zaštite na radu, s obzirom na to da je broj inspektora u odnosu na broj privrednih subjekata nedovoljan, pa se i u tim oblastima, između ostalog, Inspektorat opredijelio za objedinjavanje nadležnosti inspektora.

Problem je i predugačak spisak njihovih nadležnosti, pa, recimo, osim kontrole, značajan dio vremena inspektori utroše na razgovore sa strankama, učestvovanje na sudovima po osnovu pokrenutih prekršajnih postupaka, priprema, pisanje izvještaja i informacija.

Iako je svjestan situacije, Inspektorat je zbog ograničenog budžeta nemoćan bilo šta da uradi, osim da inspektore angažuje i u popodnevnim satima, kao i vikendom.

Rad inspektora ometa i to što su, po pravilu, loše opremljeni, kao i odliv službenika specifičnih zvanja.

Osim ograničenog budžeta, iz kojeg je svaka marka unaprijed isplanirana, problem predstavlja i pronalazak određenih kadrova koji ispunjavaju zakonske uslove i koji su spremni da rade za primanja koja su propisana zakonom.

Međutim, tu nema ništa neobično, jer inženjeri određenih struka mogu ostvariti mnogo veća primanja u proizvodnom sektoru, kako u Srpskoj, tako i u inostranstvu.

Takođe, važna je i edukacija postojećeg kadra, jer se privrednici nerijetko suočavaju sa problemom da dva inspektora daju različita mišljenja. To je nedopustivo i samo im stvara probleme, zbog čega su pod hitno potrebne promjene.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana