Gdje su medicinari

Danijela Bajić
Gdje su medicinari

Mala i nerazvijena opština Berkovići ima­ na raspolaganju samo jednog doktora. Za neupućene može zvučati kao iznenađujuća vijest, ali ova opština, nažalost, nije jedina.

Mnoge bolnice u Republici Srpskoj ostaju bez medicinskog kadra, a razloga za nestašicu je napretek.

Sve manje studenata upisuje se na medicinske fakultete, a odlazak kadra u inostranstvo postao je normalna društvena pojava jer brojne medicinske sestre i doktori, u potrazi za boljim životom, napuštaju ove prostore i nikad se ne vrate.

Pored praznih ambulanti, dokaz za medicinske migracije su i brojna istraživanja, a jedno od njih kaže da je BiH označena kao treća zemlja u svijetu po broju medicinskih radnika koji su od 2017. godine otišli u Njemačku.

U praksi to izgleda katastrofalno jer smo spali na to da, u suštini, ne postoji smjena generacija: dok stari doktori odlaze u penziju, mlađi odlaze u inostranstvo.

Na terenu je godinama osjetan nedovoljan broj specijalista - tamo gdje treba da radi šest, rade njih trojica.

Bolnice na sve načine pokušavaju da zadrže mladi kadar koji edukuju, ali im to očigledno ne polazi za rukom.

Neke zdravstvene ustanove čak se odlučuju na svojevrsna uslovljavanja pa tako ugovorima obavezuju mlade ljekare da, nakon završene edukacije, u bolnicama ostanu da rade tri puta duže nego što im je trajala specijalizacija.

U suprotnom se mnogi ljekari nakon uspješne obuke odlučuju za privatni sektor, pa je i svojevrsna nelojalna konkurencija na tržištu jedan od problema sa kojim se suočavaju javne zdravstvene ustanove.

Posmatrajući iz ugla Zapada, njima ovakav scenario i te kako odgovara: ljekara i sestara im uvijek nedostaje, naročito njemačkim i austrijskim bolnicama, a naše diplome su prihvaćene u Evropi.

Tamo odlaze iskusne, ali i mlade medicinske sestre nakon tek završene obuke, najviše zbog plate koja je nakon pandemije povećana na 2.500 evra, što je puno veći platni razred od našeg.

Dakle, problem je, po običaju, u novcu - sa adekvatnim vrednovanjem rada, planiranjem zadržavanja kadra od školovanja pa sve do obavljanja prakse i prvog zaposlenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana