Bakirov “trojanski konj”

Veljko Zeljković

Ako neko “sruši” BiH neće to biti Milorad Dodik, već Željko Komšić. Postalo je to jasno nakon ovih izbora, na kojima je on, uz logističku pomoć SDA i bošnjačkog glasačkog tijela, po treći put izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Politička kriza je zahvatila BiH, a sam Komšić je već uspio razdrmati i zapaliti cijeli region svojim neodmjerenim političkim izjavama da će tužiti Hrvatsku, priznati Kosovo, ali i tražiti hitno potpisivanje ugovora sa Islamskom zajednicom. 

Kada bi se pravio njegov profil, moglo bi se reći da je riječ o političaru kod koga je jako izražen kompleks manje vrijednosti i osjećaj inferiornosti, iz čega se onda posljedično rađa želja za mo­ć, ali i potreba za dodvoravanje većinskom narodu u čijem okruženju živi. To se, uostalom, može vidjeti i iz Komšićevih izjava da on BiH vidi bez entiteta, kao centralizovanu državu u kojoj bi Bošnjaci bili dominantan narod.

Da bi do toga i došlo, neophodno je izvršiti ustavne promjene, koje bi otvorile jedan ovakav proces. Otvoriti priču o “Dejtonu 2” i ukidanju Republike Srpske, kao navodno genocidne tvorevine.

Stoga je rukovodstvo SDA odlučilo da po treći put isforsira Komšićev povratak u Predsjedništvo BiH. Da postavi svog “trojanskog konja”, koji bi u narednom periodu trebalo da otvori priču o ukidanju načela konstitutivnosti naroda u BiH.

I sam Komšić je jednom prilikom rekao da bi oduzeo Hrvatima konstitutivnost, ali da to ne može, jer Bošnjaci, kako je istakao, nažalost ne mogu sami mijenjati Ustav.

Iz ove njegove rečenice može se vidjeti i plan bošnjačke političke elite, koja godinama unazad uporno ističe da je nelogično da Bošnjaci, kojih ima više od 50 odsto u BiH, imaju samo trećinu vlasti.

Međutim, ovakva politika Bakira Izetbegovića, koju je još odavno osmislio i u pisanu riječ pretočio njegov otac u vidu “Islamske deklaracije”, u stvari predstavlja autogol. Bumerang koji bi im se mogao obiti o glavu.

Formiranje vlasti u BiH, ali i FBiH u svojim rukama drži ogorčeni HDZ, iz kojeg su već istakli da ono neće biti moguće sve dok ne budu izvrše određene promjene u postojećem Izbornom zakonu, a koje bi onemogućile ponavljanje jednog ovakvog scenarija.

Politička kriza je tu. Republika Srpska je trenutno sigurna. Ali, ukoliko uspije Komšićev i Izetbegovićev pakt o potpunoj majorizaciji Hrvata u BiH, sljedeća meta sigurno bi bio, kako oni to vole reći, manji entitet.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana