Вече младих пјесникиња одржано у Бањалуци: Ауторке књижевност вратиле језику

М. М.
Foto: facebook/banskidvor.kulturnicentar

БАЊАЛУКА – Бањалучка пјесникиња Владана Перлић и пјесникиња из Београда Маша Живковић, читале су своју поезију вечерас у црвеном салону Банског двора Културног центра, у програму „Поезију ће сви читати”, чији модератор је био књижевни критичар Ђорђе Крајишник.

Владана Перлић, добитница награде „Новица Тадић” читала је пјесме из своје збирке „Куцање на врата куле”, док је Маша Живковић публици говорила стихове из збирке „Кроз високу траву”.

Модератор програма Ђорђе Крајишник, публику је укратко увео у књижевне свјетове ових младих књижевница, те је изразио задовољство што су уназад неколико година младе књижевнице коначно почеле да добијају своје заслужено мјесто, а посебно што су уопште млади књижевници у региону коначно добили више прилике да представе своју поезију. Како је нагласио, срећа је што постоје људи који препознају потенцијал у младим умјетницима, што оживљава књижевност овог времена, уз социјалне мреже, које су помоћна средства за дијељење писане ријечи.

- Ауторке су деценијама уназад потискиване. Књижевни свијет је углавном једна мачистички затворена структура, која, наравно као и сваки канон, не допушта било какву лабавост у том смислу. Међутим, захваљујући социјалним мрежама и осталим околностима, у посљедњих пет година ауторке су направиле изузетан посао. Изузетно значајна ствар у томе је што су ауторке коначно, након дуго година вратиле књижевност језику. Ми смо помало заборавили да књижевност јесте умјетност у језику. Књижевност је један процес, игра и један монтажни сто. Драго ми је због ових књига, јер су оне вратиле језик у први план и направиле одмак од узора, заобишле општа мјеста у књижевности, те проговориле језиком свог времена – навео је Крајишник и додао да је можда једна од најстрашнијих појава у књижевности овог доба поезија чији језик није у складу с изразима овог времена, него је, без икакве потребе, враћен деценијама уназад.

Пјесникиња Маша Живковић навела је да је поезију завољела још у основној школи, да би ју нешто касније озбиљније почела да пише након похађања радионице код Огњенке Лакићевић, што је довело до сарадње са књижевником и уредником издавачке куће „Енклава” Звонком Карановићем, који је уредник и поменуте збирке. Она сматра да сваки млади пјесник који има могућности и простор да објави своје пјесме, треба много да ради на њиховом усавршавању, а да је за то најважније да ради са добрим уредницима, те да константно тежи бољем.

- На овим песмама радили смо дуго, око две године. Први налет док се пише песма је као неки костур. Једна песма када буде написана, након две године може да буде нешто потпуно друго. Најважнији је мотив, бар код мене. Након тога крене билдовање песме и наиђу слике и необичне ситуације. Циљ ми је да све буде што јасније и конкретније. Доста труда је потребно. Добра поезија је сразмерна труду, раду и времену уз све то – навела је Живковићева.

Догађај је организовало Удружење за промоцију и популаризацију књижевности „Императив” у сарадњи са Банским двором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана