Костовић: Неопходно чувати сјећање на велику Дару Секулић

Srna
Foto: Srna

САРАЈЕВО - Дводневна манифестација "Поетски дани Даре Секулић" почела је у Источном Новом Сарајеву које је поносно што је домаћин и организатор оваквог скупа који чува сјећање на велику пјесникињу, изјавио је замјеник начелника општине Александар Костовић.

"Ово је један од начина како се сјећамо наше Даре и како чувамо сјећање на њено стваралаштво, које је посљедњих година било везано за ове просторе", рекао је Костовић на конференцији за новинаре.

Он се нада да ће сви учесници понијети сјајне утиске, те да ће овакви догађаји из године у годину бити масовнији.

Професор књижевности Сунчица Денић, која долази из Врања, испричала је да је Дару упознала са 19 година и да се њихово пријатељство наставило.

Она је рекла да није било бољег повода за окупљање од сјећања на Секулићеву и онога што је она промовисала цијелог живота

Денићева је истакла да је Дара била озбиљан епски писац са лирским тоном и Костовићу је поклонила фотографије пјесникиње за легат у Матичној библиотеци.

У оквиру манифестације "Поетски дани Даре Секулић" од ове године успостављена је и књижевна награда за необјављену збирку пјесама на српском језику писану ћирилицом, чији је први лауреат Сара Новковић Тепшић из Кљајићева у Србији.

Тепшићева је рекла да јој је ово први конкурс и да је жељела да се више упозна о биографији и раду Даре Секулић.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић истакао је да ће вечерас бити одржано поетско вече "Књиге су исто што и људи", музичко-поетски рецитал "Војници регрути" /поема Даре Секулић посвећена страдалима у Добровољачкој улици/, уз учешће пјесника и гостију из Власотинца и приказивање умјетничког документарног филма "Чекајући крст".

Манифестацију реализују Културни центар Источно Ново Сарајево, Матична библиотека Источно Сарајево, Центар за културу и информисање Источна Илиџа и "Форум театар" из Источног Сарајева.

Покровитељи манифестације су град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Дара Секулић, према многима најзначајнија српска пјесникиња послије Десанке Максимовић, преминула је 12. априла 2021. године у Сарајеву у 91. години. Имала је дуг и трауматичан животни пут који је окончан у породичном кругу у Сарајеву.

Живот Секулићеве обиљежила су два рата, у којим су се запатиле двије велике трауме. Траума дјевојчице са Кордуна којој су усташе спалиле кућу и побиле више чланова бројне породице, те из посљедњег рата, када је поново морала искусити драму избјеглиштва. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана