Преминуо књижевник Рајко Лукач: Одлазак свестраног писца и преводиоца

Срна
Преминуо књижевник Рајко Лукач: Одлазак свестраног писца и преводиоца

БЕОГРАД - Свестрани књижевник и преводилац Рајко Лукач преминуо је у 73. години, саопштено је из Српског књижевног друштва, чији је био члан.

Лукач је рођен 3. марта 1952. године у Међеђи код тадашње Босанске Дубице, а школовао се у тим мјестима и Старом Петровом Селу, док је српскохрватски језик и југословенску књижевност дипломирао на Филолошком факултету у Београду.

Аутор је више књига поезије међу којима су “Плавуша и путник”, “Спирално степениште”, “Јапија за ћивот”, а писао је и књиге поезије за дјецу попут наслова “Мачја пређа”, “Хвалисавко у копачкама од седам миља” и многих других.

Лукач је аутор романа “Чипкарска школа”, “Љетне санте”, “Божји угодници”, “Архивске гробнице”, “Хроничар”, “Звоно над међама”, “Дивит и рукописи” и “Цуррицулум витае”, а међу романима за младе ту су “Најгори надимак на свијету”, “Ухвати вјетар”, “Страшније од најстрашнијег”, “Махараџа од Инђије” и “Изгубљене странице”.

Рајко Лукач је аутор већег броја књига прича за одрасле и дјецу, као и драма, сценарија и антологија. Он је књижевну и филмску критику, путописе, фељтоне, интервјуе са умјетницима, есеје и друге чланке о културним и политичким догађајима објављивао у новинама, књижевној периодици и зборницима, као и књижевну критику и преводе поезије са македонског језика.

Лукачеве пјесме и приче заступљене су у двадесетак антологија српске поезије и прозе, а о његовим књигама објављено је више од стотину критика и двадесетак интервјуа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана