Preminuo književnik Rajko Lukač: Odlazak svestranog pisca i prevodioca

Srna
Preminuo književnik Rajko Lukač: Odlazak svestranog pisca i prevodioca

BEOGRAD - Svestrani književnik i prevodilac Rajko Lukač preminuo je u 73. godini, saopšteno je iz Srpskog književnog društva, čiji je bio član.

Lukač je rođen 3. marta 1952. godine u Međeđi kod tadašnje Bosanske Dubice, a školovao se u tim mjestima i Starom Petrovom Selu, dok je srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Autor je više knjiga poezije među kojima su “Plavuša i putnik”, “Spiralno stepenište”, “Japija za ćivot”, a pisao je i knjige poezije za djecu poput naslova “Mačja pređa”, “Hvalisavko u kopačkama od sedam milja” i mnogih drugih.

Lukač je autor romana “Čipkarska škola”, “Ljetne sante”, “Božji ugodnici”, “Arhivske grobnice”, “Hroničar”, “Zvono nad međama”, “Divit i rukopisi” i “Curriculum vitae”, a među romanima za mlade tu su “Najgori nadimak na svijetu”, “Uhvati vjetar”, “Strašnije od najstrašnijeg”, “Maharadža od Inđije” i “Izgubljene stranice”.

Rajko Lukač je autor većeg broja knjiga priča za odrasle i djecu, kao i drama, scenarija i antologija. On je književnu i filmsku kritiku, putopise, feljtone, intervjue sa umjetnicima, eseje i druge članke o kulturnim i političkim događajima objavljivao u novinama, književnoj periodici i zbornicima, kao i književnu kritiku i prevode poezije sa makedonskog jezika.

Lukačeve pjesme i priče zastupljene su u dvadesetak antologija srpske poezije i proze, a o njegovim knjigama objavljeno je više od stotinu kritika i dvadesetak intervjua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana