Књига Ђорђа Вуковића о српској интелигенцији: Позив за залијечење громогласног незнања

Глас Српске
Foto: Борислав Брезо/Бански двор – Културни центар

У Вијећници Банског двора вечерас је одржана промоција књиге "Српска интелигенција - између подаништва и отпадништва", аутора Ђорђа Вуковића.

О књизи су говорили рецензенти Наташа Тешановић, Игор Давидовић и аутор, а модератор је био Жарко Марковић.

Тешановићева, која је дуго година радила као уредник и новинар, баш као и аутор Вуковић, истиче да се у промовисаном дјелу смјењују професор политикологије, новинар и пјесник.

- Овај научни есеј се, по својој ангажованости и порукама које шаље, може читати као памфлет. Памфлет у коме нас аутор позива да „укротимо масовно политиканство које нас разбрађује и заглупљује, да залијечимо громогласно незнање које нас осиромашује и обездушује, да одлучно раскрстимо са обманама, лаковјерностима и паранојама, да се изнова међусобно повежемо идејама, повјерењем и саосјећајношћу, да се „ојачамо образовањем, васпитањем, моралношћу и самопоштовањем" - рекла је Тешановићева.

A group of people sitting at a tableDescription automatically generated

Она потом Вуковића издваја као "јединог истинског и искреног дисидента у политичком хабитусу Републике Српске".

- Вуковић нам поручује да „неистомишљеништво није расколништво, да различити ставови нису ровови на линијама раздвајања, да политичко и интелектуално надметање није рат до истребљења... И најважније: Да око судбоносних питања увијек мора да постоји чврст национални консензус. Наш идентитет, наш политички и културни образац, наша морална и духовна организација морају да буду прворазредна брига српских интелектуалаца - поручила је Тешановићева.

Давидовић, који иза себе има богату дипломатску каријеру, истиче како нарочито импонују одмјерен, али емотиван став и смјеле процјене аутора.

- Онако како су великани духа у српској интелигенцији учили о интелектуалном и националном, тако и Ђорђе Вуковић са узбуђењем и емотивно пише о њима. Поглавља су писана повремено и веома литерарним жаргоном, што је одлика аутора који се успјешно огледао и у књижевном писању. Због тематског приступа, одличног и спретно изведеног метода, јасним језиком поентираних вриједности, мислима и порукама професора Вуковића се вјерује. Читалац овог дјела ће, осим узбудљивог штива, бити понуђен и оплемењивањем својих знања и увјерен у потребу и снагу доприноса или водеће улоге интелигенције у изградњи бољих вриједности и здравог друштва - поручио је Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана