Knjiga Đorđa Vukovića o srpskoj inteligenciji: Poziv za zaliječenje gromoglasnog neznanja

Glas Srpske
Foto: Borislav Brezo/Banski dvor – Kulturni centar

U Vijećnici Banskog dvora večeras je održana promocija knjige "Srpska inteligencija - između podaništva i otpadništva", autora Đorđa Vukovića.

O knjizi su govorili recenzenti Nataša Tešanović, Igor Davidović i autor, a moderator je bio Žarko Marković.

Tešanovićeva, koja je dugo godina radila kao urednik i novinar, baš kao i autor Vuković, ističe da se u promovisanom djelu smjenjuju profesor politikologije, novinar i pjesnik.

- Ovaj naučni esej se, po svojoj angažovanosti i porukama koje šalje, može čitati kao pamflet. Pamflet u kome nas autor poziva da „ukrotimo masovno politikanstvo koje nas razbrađuje i zaglupljuje, da zaliječimo gromoglasno neznanje koje nas osiromašuje i obezdušuje, da odlučno raskrstimo sa obmanama, lakovjernostima i paranojama, da se iznova međusobno povežemo idejama, povjerenjem i saosjećajnošću, da se „ojačamo obrazovanjem, vaspitanjem, moralnošću i samopoštovanjem" - rekla je Tešanovićeva.

A group of people sitting at a tableDescription automatically generated

Ona potom Vukovića izdvaja kao "jedinog istinskog i iskrenog disidenta u političkom habitusu Republike Srpske".

- Vuković nam poručuje da „neistomišljeništvo nije raskolništvo, da različiti stavovi nisu rovovi na linijama razdvajanja, da političko i intelektualno nadmetanje nije rat do istrebljenja... I najvažnije: Da oko sudbonosnih pitanja uvijek mora da postoji čvrst nacionalni konsenzus. Naš identitet, naš politički i kulturni obrazac, naša moralna i duhovna organizacija moraju da budu prvorazredna briga srpskih intelektualaca - poručila je Tešanovićeva.

Davidović, koji iza sebe ima bogatu diplomatsku karijeru, ističe kako naročito imponuju odmjeren, ali emotivan stav i smjele procjene autora.

- Onako kako su velikani duha u srpskoj inteligenciji učili o intelektualnom i nacionalnom, tako i Đorđe Vuković sa uzbuđenjem i emotivno piše o njima. Poglavlja su pisana povremeno i veoma literarnim žargonom, što je odlika autora koji se uspješno ogledao i u književnom pisanju. Zbog tematskog pristupa, odličnog i spretno izvedenog metoda, jasnim jezikom poentiranih vrijednosti, mislima i porukama profesora Vukovića se vjeruje. Čitalac ovog djela će, osim uzbudljivog štiva, biti ponuđen i oplemenjivanjem svojih znanja i uvjeren u potrebu i snagu doprinosa ili vodeće uloge inteligencije u izgradnji boljih vrijednosti i zdravog društva - poručio je Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana