Графички роман “1984” Матијаша Намаија на српском језику

Бранислав Предојевић
Графички роман “1984” Матијаша Намаија на српском језику

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Дарквуд” у оквиру своје едиције “Траг”, објавила је на српском језику графички роман “1984”, адаптацију истоименог романа књижевника Џорџа Орвела.

У питању је нова, обимна адаптација Орвеловог романа у стрипу, коју је радио чешко-јапански умјетник Матијаш Намаи, приказујући кроз надахнут и детаљан цртеж све што је у роману важно. Не боји се ни експлицитних сцена нити покушава да сакрије или омекша сурову визију Орвелове имагинације. Велики брат, полиција мисли, зломисао, новоговор тешко бисмо пронашли друго дјело које би могло својом политичком и друштвено-критичком нотом да парира Орвеловом ремек-дјелу.

У овом класику свјетске књижевности, који се са правом сматра једним од најбитнијих дистопијских романа у двадесетом вијеку, аутор нам представља своју мрачну и застрашујућу визију будућности. Тоталитарна Океанија, супердржава која у роману служи као примјер Орвелове визије у пракси, данас је позната широм планете. Можда баш због тога, што неке од стварних свјетских држава, прошлих и садашњих, незахвално наликују овој фиктивној земљи.

- Винстон Смит је нижерангирани члан владајуће Партије у нацији Океаније. Гдје год Винстон крене, чак и у његовом властитом дому, Партија га гледа преко телеекрана, гдје год да погледа види лице свезнајућег вође Партије, “великог брата”.

Партија контролише све у Океанији, чак и народну историју и језик. Сада Партија форсира употребу измишљеног језика под називом новоговор, који ће спријечити политичку побуну елиминацијом свих ријечи које су повезане с њим. Чак је и размишљање о бунтовним мислима незаконито. Такав мисаони злочин је, у ствари, најгори од свих злочина јер гесло партије гласи: “Ко контролише прошлост, контролише будућност. Ко контролише садашњост, контролише прошлост”, али сјеме неслагања које расте у Винстону довешће га у директан сукоб са Партијом,  са разорним посљедицама. Позивамо вас да заједно уронимо у ову узнемиравајућу причу и удахнемо влажну измаглицу изнад властитог гроба - пише у најави издавача.

Првобитно објављено 1949, а ово ново издање графичког романа дистопијског класика, снажно илустровано од стране Намаија, открива Винстонову борбу против Партије у свом њеном ужасу и узалудности. Намаи мајсторски одсликава огољену и директну Орвелову прозу, надограђујући цртежом његову поетику некориштења дугих реченица тамо гдје ће послужити и кратка, својим агресивним цртежом и комбиновањем црно-бијеле графике и црвене боје. “Дарквудово” издање има 288. страна у тврдом повезу.

Аутор

Матијаш Намаи је чешки умјетник рођен 1993. године, а након студија за графички дизајн у средњој школи за маркетинг и умјетничко стваралаштво фокусирао се на област стрипа. Радио је илустрације за бројне магазине и књиге попут, “Осликана историја”, стрип адаптацију кратких прича Карла Чапека, илустровану серију књига за дјецу “Банда одважних” и графичке новеле “Чернобиљ: Пад атомског града” и “1984”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана