Стево Грабовац добитник награде “Владан Десница”

Танјуг
Стево Грабовац добитник награде “Владан Десница”

БЕОГРАД - Писац Стево Грабовац, за роман о злочину, одрастању и пријатељству “После забаве” у издању Имприматура, проглашен је данас на Косанчићевом венцу, на локалитету бивше Народне библиотеке у Београду, лауреатом књижевне награде “Владан Десница”.

Добитник награде за најбољи роман изразио је захвалност што се његово име нашло међу најбољима послије прошлогодишњег добитника Горана Петровића и рекао да је то „огромна одговорност и али и страх”.

„Овај роман говори о томе колико је људско биће спремно нанети зла другом бићу. Одрастао сам у незгодно време и сведочио сам томе колика количина зла може изаћи из људи, али тада то нисам схватао. Што сам старији схватам и мање. Зато једино о томе могу да пишем. Нисам писао из знања и мудрости, већ из зачуђености пред светом који не могу објаснити... То је моја књига, у њој нема чињеница, нема историјских доказа, нема ничега што би је чинило нечим другим, осим књижевним делом”, казао је Грабовац у свом говору.

Одлуку жирија прочитао је Милисав Савић.

„Награда коју данас, по трећи пут додељује Народна библиотека Србије носи име великог писца Владана Деснице прослављеног романом „Пролеће Ивана Галеба”... Роман имплицитно поручује да је прошло време великих и малих прича, базираних на интригантној фабули... Препознати праве вредности у савременој књижевности није лако, јер је књижевност на удару изопачености нашег времена...По мишљењу деветоро писаца најбољи роман је „После забаве” Стеве Грабовца. Грабовчев роман је добрим делом прича од крви и меса... Ово је роман о људској немоћи пред маштом зла...”, део је говора који је Савић прочитао током проглашења добитника.

Чланови жирија су и Љубица Арсић, Мирјана Митровић, Вуле Журић, Енес Халиловић, Ђорђе Писарев, Горан Гоцић и Мирко Демић, а председавајући је Душан Ковачевић.

Петровић је прошле године добио награду за роман „Иконостас”.

Ова награда је једино књижевно признање у Србији које писци додељују писцима, а установљена је у Народној библиотеци 2022.године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана