Стево Грабовац: Моја књига је прича о невиним жртвама које ником нису биле битне

Г.С.
Foto: НБС

БЕОГРАД - Писац Стево Грабовац добитник је награде “Владан Десница” за роман “Послије забаве”. На локалитету некадашње зграде Народне библиотеке Србије на Косанчићевом венцу признање су му уручили Драган Пуришић, замјеник управника, и књижевник Милисав Савић.

- Био сам изненађен кад су ми јавили да сам добитник награде “Владан Десница”. Огромна је част добити признање коју додјељују колеге писци. Увијек за себе кажем да сам маргиналац, те је још већа одговорност што су ми награду дали реномирани писци који су у жирију, а посебан значај има име ове награде - великог Владана Деснице - изјавио је добитник.

Поред Стева Грабовца, којем је припала плакета и новчани износ, у најужем избору били су Филип Грбић, Нађа Петровић, Владан Матијевић и Соња Ћирић.

Награду “Владан Десница”, која подразумjева новчани износ од 12.000 евра, установила је Народна библиотека Србије 2022, а први лауреат био је Дејан Алексић за роман “Петља”. Прошлог љета признањем је овјенчан књижевник који је преминуо 26. јануара - Горан Петровић, и то за дјело “Иконостас”.

- Не пишемо да бисмо добијали књижевне награде и признања. Пишемо из нејасне и дубоке унутрашње потребе, зато што свет није како треба, што ствари нису на свом мјесту. Након великих апокалипси цивилизације сасвим је јасно да књижевност треба и мора одустати од узвишених идеја да ће промијенити свијет. А опет, да није било ријечи које су се преносиле кроз све ове вијекове, морали бисмо се запитати на шта би тај свијет личио. Тако да сам ја почео да пишем из неке своје беспомоћности. Из питања на која не постоје прави одговори. Овај роман о невиним жртвама које ником нису биле битне требало је да буде једна од оних узвишених прича које теже да промијене систем. Тако сам, наиме, мислио док сам био млад и наиван. С временом сам схватио да се то никада неће десити. Неће се десити зато што смо одавно огуглали и постали толико себични да нас патња и бол других не дотичу. Зато сам и ја могао испричати само своју личну причу. А то јесте прича о опсесији злом које је једно људско биће спремно да нанесе другом - рекао је Грабовац.

Он се осврнуо и на реаговања на Нинову награду, који је ове године добио за исти роман, преноси Курир.

- Нисам писао из знања и мудрости, већ управо супротно; из потпуног незнања, из зачуђености пред свијетом који себи не могу да објасним. Ето, то је ова моја књига. У њој нема чињеница, нема историјских доказа, нема ничег што би је чинило било чим другим сем књижевним дјелом.

То је и свим њеним читаоцима омогућило да је мирне савјести затворе и наставе са својим животом. Ипак, пошто ова књига живи већ неко вријеме, доказујући својим постојањем свој једини смисао, зна ми се десити да ме људи салећу с тврдњама да се овакве ствари, описане у књигама, никада нису десиле. Њима кажем једну ствар - нису. Постоје и они други који мисле да ће она сад покренути лавину збивања у којима ће злочинци бити пронађени и кажњени.

Њима кажем да неће. Ова књига није писана за задовољење земаљске правде. И потпуно право сваког човека је да живи у убјеђењу да сам ја све ово измислио и да се овакве ствари не дешавају и дан-данас. С књижевне стране, могу рећи слободно, без трунке сујете и егоизма, да је ова књига испунила своју сврху - рекао је Грабовац.

 

Деветоро писаца - Душан Ковачевић, Милисав Савић, Љубица Арсић, Мирјана Митровић, Вуле Журић, Енес Халиловић, Ђорђе Писарев, Горан Гоцић и Мирко Демић - “пресудило” је које је то дјело било најбоље на српском у претходној години.

Грабовац је коментарисао и како изгледа његов живот послије Нинове награде.

- Промијенио се за 180 степени. Пишем нови роман, и то у наставцима - открио је писац.

Стево Грабовац рођен је 9. новембра 1978. у Славонском Броду. Основну и средњу школу завршио је у Босанском Броду. Студирао је на Технолошком факултету у Бањалуци. Објавио је збирку песама “Станица непостојећих возова” (2007, Босански Брод), роман “Мулат албино комарац” (2019, “Имприматур”, Бањалука) - (најужи избор за Нинову награду 2020, награда Шушњар) и роман “Послије забаве” (2023, “Имприматур”, Бањалука), добитник Нинове награде и награде “Владан Десница” за роман године. Живи и ради у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана