Stevo Grabovac: Moja knjiga je priča o nevinim žrtvama koje nikom nisu bile bitne

G.S.
Foto: NBS

BEOGRAD - Pisac Stevo Grabovac dobitnik je nagrade “Vladan Desnica” za roman “Poslije zabave”. Na lokalitetu nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu priznanje su mu uručili Dragan Purišić, zamjenik upravnika, i književnik Milisav Savić.

- Bio sam iznenađen kad su mi javili da sam dobitnik nagrade “Vladan Desnica”. Ogromna je čast dobiti priznanje koju dodjeljuju kolege pisci. Uvijek za sebe kažem da sam marginalac, te je još veća odgovornost što su mi nagradu dali renomirani pisci koji su u žiriju, a poseban značaj ima ime ove nagrade - velikog Vladana Desnice - izjavio je dobitnik.

Pored Steva Grabovca, kojem je pripala plaketa i novčani iznos, u najužem izboru bili su Filip Grbić, Nađa Petrović, Vladan Matijević i Sonja Ćirić.

Nagradu “Vladan Desnica”, koja podrazumjeva novčani iznos od 12.000 evra, ustanovila je Narodna biblioteka Srbije 2022, a prvi laureat bio je Dejan Aleksić za roman “Petlja”. Prošlog ljeta priznanjem je ovjenčan književnik koji je preminuo 26. januara - Goran Petrović, i to za djelo “Ikonostas”.

- Ne pišemo da bismo dobijali književne nagrade i priznanja. Pišemo iz nejasne i duboke unutrašnje potrebe, zato što svet nije kako treba, što stvari nisu na svom mjestu. Nakon velikih apokalipsi civilizacije sasvim je jasno da književnost treba i mora odustati od uzvišenih ideja da će promijeniti svijet. A opet, da nije bilo riječi koje su se prenosile kroz sve ove vijekove, morali bismo se zapitati na šta bi taj svijet ličio. Tako da sam ja počeo da pišem iz neke svoje bespomoćnosti. Iz pitanja na koja ne postoje pravi odgovori. Ovaj roman o nevinim žrtvama koje nikom nisu bile bitne trebalo je da bude jedna od onih uzvišenih priča koje teže da promijene sistem. Tako sam, naime, mislio dok sam bio mlad i naivan. S vremenom sam shvatio da se to nikada neće desiti. Neće se desiti zato što smo odavno oguglali i postali toliko sebični da nas patnja i bol drugih ne dotiču. Zato sam i ja mogao ispričati samo svoju ličnu priču. A to jeste priča o opsesiji zlom koje je jedno ljudsko biće spremno da nanese drugom - rekao je Grabovac.

On se osvrnuo i na reagovanja na Ninovu nagradu, koji je ove godine dobio za isti roman, prenosi Kurir.

- Nisam pisao iz znanja i mudrosti, već upravo suprotno; iz potpunog neznanja, iz začuđenosti pred svijetom koji sebi ne mogu da objasnim. Eto, to je ova moja knjiga. U njoj nema činjenica, nema istorijskih dokaza, nema ničeg što bi je činilo bilo čim drugim sem književnim djelom.

To je i svim njenim čitaocima omogućilo da je mirne savjesti zatvore i nastave sa svojim životom. Ipak, pošto ova knjiga živi već neko vrijeme, dokazujući svojim postojanjem svoj jedini smisao, zna mi se desiti da me ljudi saleću s tvrdnjama da se ovakve stvari, opisane u knjigama, nikada nisu desile. Njima kažem jednu stvar - nisu. Postoje i oni drugi koji misle da će ona sad pokrenuti lavinu zbivanja u kojima će zločinci biti pronađeni i kažnjeni.

Njima kažem da neće. Ova knjiga nije pisana za zadovoljenje zemaljske pravde. I potpuno pravo svakog čoveka je da živi u ubjeđenju da sam ja sve ovo izmislio i da se ovakve stvari ne dešavaju i dan-danas. S književne strane, mogu reći slobodno, bez trunke sujete i egoizma, da je ova knjiga ispunila svoju svrhu - rekao je Grabovac.

 

Devetoro pisaca - Dušan Kovačević, Milisav Savić, Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Vule Žurić, Enes Halilović, Đorđe Pisarev, Goran Gocić i Mirko Demić - “presudilo” je koje je to djelo bilo najbolje na srpskom u prethodnoj godini.

Grabovac je komentarisao i kako izgleda njegov život poslije Ninove nagrade.

- Promijenio se za 180 stepeni. Pišem novi roman, i to u nastavcima - otkrio je pisac.

Stevo Grabovac rođen je 9. novembra 1978. u Slavonskom Brodu. Osnovnu i srednju školu završio je u Bosanskom Brodu. Studirao je na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci. Objavio je zbirku pesama “Stanica nepostojećih vozova” (2007, Bosanski Brod), roman “Mulat albino komarac” (2019, “Imprimatur”, Banjaluka) - (najuži izbor za Ninovu nagradu 2020, nagrada Šušnjar) i roman “Poslije zabave” (2023, “Imprimatur”, Banjaluka), dobitnik Ninove nagrade i nagrade “Vladan Desnica” za roman godine. Živi i radi u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana