Grafički roman “1984” Matijaša Namaija na srpskom jeziku

Branislav Predojević
Grafički roman “1984” Matijaša Namaija na srpskom jeziku

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Darkvud” u okviru svoje edicije “Trag”, objavila je na srpskom jeziku grafički roman “1984”, adaptaciju istoimenog romana književnika Džordža Orvela.

U pitanju je nova, obimna adaptacija Orvelovog romana u stripu, koju je radio češko-japanski umjetnik Matijaš Namai, prikazujući kroz nadahnut i detaljan crtež sve što je u romanu važno. Ne boji se ni eksplicitnih scena niti pokušava da sakrije ili omekša surovu viziju Orvelove imaginacije. Veliki brat, policija misli, zlomisao, novogovor teško bismo pronašli drugo djelo koje bi moglo svojom političkom i društveno-kritičkom notom da parira Orvelovom remek-djelu.

U ovom klasiku svjetske književnosti, koji se sa pravom smatra jednim od najbitnijih distopijskih romana u dvadesetom vijeku, autor nam predstavlja svoju mračnu i zastrašujuću viziju budućnosti. Totalitarna Okeanija, superdržava koja u romanu služi kao primjer Orvelove vizije u praksi, danas je poznata širom planete. Možda baš zbog toga, što neke od stvarnih svjetskih država, prošlih i sadašnjih, nezahvalno nalikuju ovoj fiktivnoj zemlji.

- Vinston Smit je nižerangirani član vladajuće Partije u naciji Okeanije. Gdje god Vinston krene, čak i u njegovom vlastitom domu, Partija ga gleda preko teleekrana, gdje god da pogleda vidi lice sveznajućeg vođe Partije, “velikog brata”.

Partija kontroliše sve u Okeaniji, čak i narodnu istoriju i jezik. Sada Partija forsira upotrebu izmišljenog jezika pod nazivom novogovor, koji će spriječiti političku pobunu eliminacijom svih riječi koje su povezane s njim. Čak je i razmišljanje o buntovnim mislima nezakonito. Takav misaoni zločin je, u stvari, najgori od svih zločina jer geslo partije glasi: “Ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost. Ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost”, ali sjeme neslaganja koje raste u Vinstonu dovešće ga u direktan sukob sa Partijom,  sa razornim posljedicama. Pozivamo vas da zajedno uronimo u ovu uznemiravajuću priču i udahnemo vlažnu izmaglicu iznad vlastitog groba - piše u najavi izdavača.

Prvobitno objavljeno 1949, a ovo novo izdanje grafičkog romana distopijskog klasika, snažno ilustrovano od strane Namaija, otkriva Vinstonovu borbu protiv Partije u svom njenom užasu i uzaludnosti. Namai majstorski odslikava ogoljenu i direktnu Orvelovu prozu, nadograđujući crtežom njegovu poetiku nekorištenja dugih rečenica tamo gdje će poslužiti i kratka, svojim agresivnim crtežom i kombinovanjem crno-bijele grafike i crvene boje. “Darkvudovo” izdanje ima 288. strana u tvrdom povezu.

Autor

Matijaš Namai je češki umjetnik rođen 1993. godine, a nakon studija za grafički dizajn u srednjoj školi za marketing i umjetničko stvaralaštvo fokusirao se na oblast stripa. Radio je ilustracije za brojne magazine i knjige poput, “Oslikana istorija”, strip adaptaciju kratkih priča Karla Čapeka, ilustrovanu seriju knjiga za djecu “Banda odvažnih” i grafičke novele “Černobilj: Pad atomskog grada” i “1984”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana