Stevo Grabovac dobitnik nagrade “Vladan Desnica”

Tanjug
Stevo Grabovac dobitnik nagrade “Vladan Desnica”

BEOGRAD - Pisac Stevo Grabovac, za roman o zločinu, odrastanju i prijateljstvu “Posle zabave” u izdanju Imprimatura, proglašen je danas na Kosančićevom vencu, na lokalitetu bivše Narodne biblioteke u Beogradu, laureatom književne nagrade “Vladan Desnica”.

Dobitnik nagrade za najbolji roman izrazio je zahvalnost što se njegovo ime našlo među najboljima poslije prošlogodišnjeg dobitnika Gorana Petrovića i rekao da je to „ogromna odgovornost i ali i strah”.

„Ovaj roman govori o tome koliko je ljudsko biće spremno naneti zla drugom biću. Odrastao sam u nezgodno vreme i svedočio sam tome kolika količina zla može izaći iz ljudi, ali tada to nisam shvatao. Što sam stariji shvatam i manje. Zato jedino o tome mogu da pišem. Nisam pisao iz znanja i mudrosti, već iz začuđenosti pred svetom koji ne mogu objasniti... To je moja knjiga, u njoj nema činjenica, nema istorijskih dokaza, nema ničega što bi je činilo nečim drugim, osim književnim delom”, kazao je Grabovac u svom govoru.

Odluku žirija pročitao je Milisav Savić.

„Nagrada koju danas, po treći put dodeljuje Narodna biblioteka Srbije nosi ime velikog pisca Vladana Desnice proslavljenog romanom „Proleće Ivana Galeba”... Roman implicitno poručuje da je prošlo vreme velikih i malih priča, baziranih na intrigantnoj fabuli... Prepoznati prave vrednosti u savremenoj književnosti nije lako, jer je književnost na udaru izopačenosti našeg vremena...Po mišljenju devetoro pisaca najbolji roman je „Posle zabave” Steve Grabovca. Grabovčev roman je dobrim delom priča od krvi i mesa... Ovo je roman o ljudskoj nemoći pred maštom zla...”, deo je govora koji je Savić pročitao tokom proglašenja dobitnika.

Članovi žirija su i Ljubica Arsić, Mirjana Mitrović, Vule Žurić, Enes Halilović, Đorđe Pisarev, Goran Gocić i Mirko Demić, a predsedavajući je Dušan Kovačević.

Petrović je prošle godine dobio nagradu za roman „Ikonostas”.

Ova nagrada je jedino književno priznanje u Srbiji koje pisci dodeljuju piscima, a ustanovljena je u Narodnoj biblioteci 2022.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana