"Константиново раскршће": Бестселер српске фантастике у интегралном издању

Бранислав Предојевић
"Константиново раскршће": Бестселер српске фантастике у интегралном издању

НИШ - Интегрална верзија бестселер романа "Константиново раскршће", писца, сценаристе и публицисте Дејана Стојиљковића од данас је званично у продаји.

Стојиљковић, један од најчитанијих савремених српских писаца, доноси интегралну верзију "Константиновог раскршћа", која је по његовим ријечима дорађена и употпуњена новим материјалом, додатним главама, сценама и линијама приче.

- Књига "Константиново раскршће" је мој први роман, али није моја прва књига, пре њега сам издао и две збирке прича. Овим романом је, званично, започела моја сарадња са ИП "Лагуна" која, ево, траје више од петнаест година, а искрено се надам да ће трајати још дуго, дуго. Роман је испрва био замишљен као новела и био је у ствари фан-фикција са мало другачијим сетингом и другим главним јунаком. У међувремену сам изменио доста тога, мој родни град Ниш постао је буквално лик у књизи, а у рукопис је ушетао Немања Лукић, бесмртник и сведок историје, рађен делимично по узору на главног јунака "Дневника о Чарнојевићу" Милоша Црњанског, а мало по узору на литерарне јунаке као што је неизбежни гроф "Дракула" Брема Стокера, али и стрип јунаци попут "Шкорпиона", "Блејда" и "Сендмена". Књига се појавила у књижарама на лето 2009. године и отад се непрестано нижу нова издања - каже Стојиљковић.

Прича романа је добро позната и дешава се у прољеће ратне 1944. године, када Ниш, антички Наисус, постаје поприште мрачних и мистериозних догађаја у која су упетљани тајне службе, партизански и четнички покрет отпора и мистериозне тајне организације. У град, разорен савезничким бомбардовањима, долази Немања Лукић, агент британске обавјештајне службе под кодним именом "Серафим". Његова мисија је тајна, али такође и његов идентитет и права природа. За то вријеме неко у ноћи масакрира њемачке војнике и управник града баварски племић Ото фон Фен ријешен је да се суочи са суровим убицом за кога круже гласине да није од овог свијета и кога мјештани називају чудном, непознатом ријечју вампир. И Хитлеров лични изасланик СС мајор Хајнрих Кан такође долази у Ниш да пронађе "Константиново раскршће", збирку оружја Константина Великог у којој је, према предању, похрањен мач искован од клина којим је Христ прободен на распећу.

Интегрално издање је, како тврди Стојиљковић, за вјерне читаоце и обожаваоце Немање Лукића, веома важно из два разлога:

- Први пут књига је штампана на ћириличком писму и ради се о верзији у којој су инкорпориране нове главе, линије приче и ликови, тако да ће читаоци моћи да виде Константина Великог како се бори као гладијатор у арени или са каквим се искушењима и опасностима сусрео Немања на путу за Ниш. Мислим да ће ово издање добро послужити читаоцима да мало освеже памћење и сазнају још неке детаље приче, пре него што поново уроне у универзум "Константиновог раскршћа", који ће ове године бити проширен књигама "Серафим: Хронике Немање Лукића" и "Дорћолски реквијем", али и високобуџетном ТВ- серијом у продукцији "Телекома Србија" и продуцентске куће "Фајерфлај".

Нова верзија књиге има 320 страна у меком повезу, а треба поменути и да је роман већ добио веома запажену тродјелну стрип адаптацију, коју су по сценарију самог Стојиљковића радили признати српски стрип умјетници: Драган Пауновић, Алекса Гајић , Синиша Радовић, Мијат Мијатовић и Ненад Цвитичинин.

A book cover with a person and a swordDescription automatically generated

Серија

Адаптацију романа "Констатиново раскршће" урадио је наш познати и признати сценариста Ђорђе Милосављевић, док су режију радили Дејан Зечевић и Срђан Спасић. 

Главна улога повјерена је Милану Марићу, док се у осталим ролама појављују Милена Радуловић, Петар Зекавица, Александар Јовановић и Велибор Топић, Аница Добра, Никола Ристановски, Александар Димитријевић… Емитовање прве сезоне серије, најављено је за ову годину на каналу "Суперстар ТВ", а мада није приказана серија је наводно обновљена за другу сезону и недавно је ушла у продукцију. Једнако добра вијест је да су права за серију "Констатиново раскршће" већ продата највећем француском дистрибутеру "Медијаван рајтс".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана