"Konstantinovo raskršće": Bestseler srpske fantastike u integralnom izdanju

Branislav Predojević
"Konstantinovo raskršće": Bestseler srpske fantastike u integralnom izdanju

NIŠ - Integralna verzija bestseler romana "Konstantinovo raskršće", pisca, scenariste i publiciste Dejana Stojiljkovića od danas je zvanično u prodaji.

Stojiljković, jedan od najčitanijih savremenih srpskih pisaca, donosi integralnu verziju "Konstantinovog raskršća", koja je po njegovim riječima dorađena i upotpunjena novim materijalom, dodatnim glavama, scenama i linijama priče.

- Knjiga "Konstantinovo raskršće" je moj prvi roman, ali nije moja prva knjiga, pre njega sam izdao i dve zbirke priča. Ovim romanom je, zvanično, započela moja saradnja sa IP "Laguna" koja, evo, traje više od petnaest godina, a iskreno se nadam da će trajati još dugo, dugo. Roman je isprva bio zamišljen kao novela i bio je u stvari fan-fikcija sa malo drugačijim setingom i drugim glavnim junakom. U međuvremenu sam izmenio dosta toga, moj rodni grad Niš postao je bukvalno lik u knjizi, a u rukopis je ušetao Nemanja Lukić, besmrtnik i svedok istorije, rađen delimično po uzoru na glavnog junaka "Dnevnika o Čarnojeviću" Miloša Crnjanskog, a malo po uzoru na literarne junake kao što je neizbežni grof "Drakula" Brema Stokera, ali i strip junaci poput "Škorpiona", "Blejda" i "Sendmena". Knjiga se pojavila u knjižarama na leto 2009. godine i otad se neprestano nižu nova izdanja - kaže Stojiljković.

Priča romana je dobro poznata i dešava se u proljeće ratne 1944. godine, kada Niš, antički Naisus, postaje poprište mračnih i misterioznih događaja u koja su upetljani tajne službe, partizanski i četnički pokret otpora i misteriozne tajne organizacije. U grad, razoren savezničkim bombardovanjima, dolazi Nemanja Lukić, agent britanske obavještajne službe pod kodnim imenom "Serafim". Njegova misija je tajna, ali takođe i njegov identitet i prava priroda. Za to vrijeme neko u noći masakrira njemačke vojnike i upravnik grada bavarski plemić Oto fon Fen riješen je da se suoči sa surovim ubicom za koga kruže glasine da nije od ovog svijeta i koga mještani nazivaju čudnom, nepoznatom riječju vampir. I Hitlerov lični izaslanik SS major Hajnrih Kan takođe dolazi u Niš da pronađe "Konstantinovo raskršće", zbirku oružja Konstantina Velikog u kojoj je, prema predanju, pohranjen mač iskovan od klina kojim je Hrist proboden na raspeću.

Integralno izdanje je, kako tvrdi Stojiljković, za vjerne čitaoce i obožavaoce Nemanje Lukića, veoma važno iz dva razloga:

- Prvi put knjiga je štampana na ćiriličkom pismu i radi se o verziji u kojoj su inkorporirane nove glave, linije priče i likovi, tako da će čitaoci moći da vide Konstantina Velikog kako se bori kao gladijator u areni ili sa kakvim se iskušenjima i opasnostima susreo Nemanja na putu za Niš. Mislim da će ovo izdanje dobro poslužiti čitaocima da malo osveže pamćenje i saznaju još neke detalje priče, pre nego što ponovo urone u univerzum "Konstantinovog raskršća", koji će ove godine biti proširen knjigama "Serafim: Hronike Nemanje Lukića" i "Dorćolski rekvijem", ali i visokobudžetnom TV- serijom u produkciji "Telekoma Srbija" i producentske kuće "Fajerflaj".

Nova verzija knjige ima 320 strana u mekom povezu, a treba pomenuti i da je roman već dobio veoma zapaženu trodjelnu strip adaptaciju, koju su po scenariju samog Stojiljkovića radili priznati srpski strip umjetnici: Dragan Paunović, Aleksa Gajić , Siniša Radović, Mijat Mijatović i Nenad Cvitičinin.

A book cover with a person and a swordDescription automatically generated

Serija

Adaptaciju romana "Konstatinovo raskršće" uradio je naš poznati i priznati scenarista Đorđe Milosavljević, dok su režiju radili Dejan Zečević i Srđan Spasić. 

Glavna uloga povjerena je Milanu Mariću, dok se u ostalim rolama pojavljuju Milena Radulović, Petar Zekavica, Aleksandar Jovanović i Velibor Topić, Anica Dobra, Nikola Ristanovski, Aleksandar Dimitrijević… Emitovanje prve sezone serije, najavljeno je za ovu godinu na kanalu "Superstar TV", a mada nije prikazana serija je navodno obnovljena za drugu sezonu i nedavno je ušla u produkciju. Jednako dobra vijest je da su prava za seriju "Konstatinovo raskršće" već prodata najvećem francuskom distributeru "Medijavan rajts".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana