ХРАБРОСТ - највећа врлина жена са Козаре

М.В.
ХРАБРОСТ - највећа врлина жена са Козаре

ГРАДИШКА - Књигу смо посветиле женама Козаре које су током Другог свјетског рата, али и по завршетку имале истакнуту улогу у друштву, као и онима које нису биле на важним политичким и војним задацима, али чији је допринос борби за слободу свог народа и бољи положај жена у друштву једнак.

Истакле су то ауторке Ведрана Адамовић и Марина Љубичић Богуновић у градишком Културном центру на представљању њихове монографије "У борби рођене".

Отворена је и истоимена изложба, а ауторке виши кустоси историчари из Приједора кажу да жене нису дијелиле по заслугама и положају, сматрајући да је храброст њихова заједничка и највећа врлина.

- Указале смо на улогу и допринос жена Козаре прије и у Народноослободилачкој борби, током и након Другог свјетског рата - казале су ауторке и додале да је рад на овом значајном историјском дјелу трајао око двије године. Користиле су, кажу, изворе из бројних архива, а планирају и да наставе историографски рад на ову тему.

A person standing in front of a group of peopleDescription automatically generated

Изложба "У борби рођене" са фотографијама, паноима и експонатима који осликавају улогу и жртву жена Козаре биће отворена у Културном центру у Градишци до 10. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана