HRABROST - najveća vrlina žena sa Kozare

M.V.
HRABROST - najveća vrlina žena sa Kozare

GRADIŠKA - Knjigu smo posvetile ženama Kozare koje su tokom Drugog svjetskog rata, ali i po završetku imale istaknutu ulogu u društvu, kao i onima koje nisu bile na važnim političkim i vojnim zadacima, ali čiji je doprinos borbi za slobodu svog naroda i bolji položaj žena u društvu jednak.

Istakle su to autorke Vedrana Adamović i Marina Ljubičić Bogunović u gradiškom Kulturnom centru na predstavljanju njihove monografije "U borbi rođene".

Otvorena je i istoimena izložba, a autorke viši kustosi istoričari iz Prijedora kažu da žene nisu dijelile po zaslugama i položaju, smatrajući da je hrabrost njihova zajednička i najveća vrlina.

- Ukazale smo na ulogu i doprinos žena Kozare prije i u Narodnooslobodilačkoj borbi, tokom i nakon Drugog svjetskog rata - kazale su autorke i dodale da je rad na ovom značajnom istorijskom djelu trajao oko dvije godine. Koristile su, kažu, izvore iz brojnih arhiva, a planiraju i da nastave istoriografski rad na ovu temu.

A person standing in front of a group of peopleDescription automatically generated

Izložba "U borbi rođene" sa fotografijama, panoima i eksponatima koji oslikavaju ulogu i žrtvu žena Kozare biće otvorena u Kulturnom centru u Gradišci do 10. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana