Veče mladih pjesnikinja održano u Banjaluci: Autorke književnost vratile jeziku

M. M.
Foto: facebook/banskidvor.kulturnicentar

BANjALUKA – Banjalučka pjesnikinja Vladana Perlić i pjesnikinja iz Beograda Maša Živković, čitale su svoju poeziju večeras u crvenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra, u programu „Poeziju će svi čitati”, čiji moderator je bio književni kritičar Đorđe Krajišnik.

Vladana Perlić, dobitnica nagrade „Novica Tadić” čitala je pjesme iz svoje zbirke „Kucanje na vrata kule”, dok je Maša Živković publici govorila stihove iz zbirke „Kroz visoku travu”.

Moderator programa Đorđe Krajišnik, publiku je ukratko uveo u književne svjetove ovih mladih književnica, te je izrazio zadovoljstvo što su unazad nekoliko godina mlade književnice konačno počele da dobijaju svoje zasluženo mjesto, a posebno što su uopšte mladi književnici u regionu konačno dobili više prilike da predstave svoju poeziju. Kako je naglasio, sreća je što postoje ljudi koji prepoznaju potencijal u mladim umjetnicima, što oživljava književnost ovog vremena, uz socijalne mreže, koje su pomoćna sredstva za dijeljenje pisane riječi.

- Autorke su decenijama unazad potiskivane. Književni svijet je uglavnom jedna mačistički zatvorena struktura, koja, naravno kao i svaki kanon, ne dopušta bilo kakvu labavost u tom smislu. Međutim, zahvaljujući socijalnim mrežama i ostalim okolnostima, u posljednjih pet godina autorke su napravile izuzetan posao. Izuzetno značajna stvar u tome je što su autorke konačno, nakon dugo godina vratile književnost jeziku. Mi smo pomalo zaboravili da književnost jeste umjetnost u jeziku. Književnost je jedan proces, igra i jedan montažni sto. Drago mi je zbog ovih knjiga, jer su one vratile jezik u prvi plan i napravile odmak od uzora, zaobišle opšta mjesta u književnosti, te progovorile jezikom svog vremena – naveo je Krajišnik i dodao da je možda jedna od najstrašnijih pojava u književnosti ovog doba poezija čiji jezik nije u skladu s izrazima ovog vremena, nego je, bez ikakve potrebe, vraćen decenijama unazad.

Pjesnikinja Maša Živković navela je da je poeziju zavoljela još u osnovnoj školi, da bi ju nešto kasnije ozbiljnije počela da piše nakon pohađanja radionice kod Ognjenke Lakićević, što je dovelo do saradnje sa književnikom i urednikom izdavačke kuće „Enklava” Zvonkom Karanovićem, koji je urednik i pomenute zbirke. Ona smatra da svaki mladi pjesnik koji ima mogućnosti i prostor da objavi svoje pjesme, treba mnogo da radi na njihovom usavršavanju, a da je za to najvažnije da radi sa dobrim urednicima, te da konstantno teži boljem.

- Na ovim pesmama radili smo dugo, oko dve godine. Prvi nalet dok se piše pesma je kao neki kostur. Jedna pesma kada bude napisana, nakon dve godine može da bude nešto potpuno drugo. Najvažniji je motiv, bar kod mene. Nakon toga krene bildovanje pesme i naiđu slike i neobične situacije. Cilj mi je da sve bude što jasnije i konkretnije. Dosta truda je potrebno. Dobra poezija je srazmerna trudu, radu i vremenu uz sve to – navela je Živkovićeva.

Događaj je organizovalo Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ” u saradnji sa Banskim dvorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana