Одржано књижевно вече у Рогатици: Посвета Лубардином завичају

С.М.
Одржано књижевно вече у Рогатици: Посвета Лубардином завичају

РОГАТИЦА - Вече романијских књижевника, као дио манифестације враћања сјећања на живот и дјело знаменитог Рогатичанина, књижевника и академика Војислава Лубарде, окупило је књижевне посленике из Источног Сарајева, Сокоца, Пала, Хан Пијеска и Рогатице.

Овај догађај одржан је у уторак навече у Рогатици, а у организацији Подружнице Удружења књижевника Републике Српске из Источног Сарајева и Народне библиотеке "Војислав Лубарда".

Пјесници су читали пјесме посвећене ширем завичају Војислава Лубарде, Романији. Љубитељима писане ријечи обратили су се Слободан Ристовић и Милун-Мишо Лубарда из Рогатице, доајен пјесништва из Сокоца Радислав Ћивша и Милутин Савчић, Аћим Тодоровић из Хан Пијеска, Бране Илић са Пала и Маријана Петронић која живи у Источном Сарајеву.

Аћим Тодоровић је у Рогатици први пут промовисао своју поему о покољу 6.000 Срба из Олова, дијелова Сарајева, Кладња, Хан Пијеска, Зворника, из Пала, са Романије и Сокоца, из Горажда, Рогатице и са Боричке висоравни у Старом Броду и сусједним Милошевићима, средином марта ратне 1942. године од стране усташке злогласне "Црне легије" предвођене злочинцем Јуром Францетићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана